Leider Jalabert stort in, favoriet Olano uit Ronde van Spanje

ROTTERDAM, 13 SEPT. Oud-wereldkampioen Abraham Olano is gisteren afgestapt in de Vuelta. De Spanjaard stond negende in het algemeen klassement. Olano behoorde vooraf tot de favorieten voor de eindzege. Na een kleine week leek hij echter kansloos voor zijn eerste overwinning in een grote ronde. Laurent Jalabert raakte al na één dag zijn leiderstrui in de Ronde van Spanje kwijt aan Laurent Dufaux.

De dagprijs van de zevende etappe ging naar Yvon Ledanois. De Fransman had na een rit over 219,2 kilometer van Guadix naar de Sierra Nevada op de top (2.501 meter) een voorsprong van 41 seconden op een groepje met Dufaux, Alex Zülle en Fernando Escartin. Jalabert arriveerde uitgeput op ruim acht minuten minuten van de winnaar. Na de triomftocht van donderdag volgde gisteren de hellegang voor de Fransman.

“Jalabert moet onvoldoende gegeten hebben”, meende zijn ploegleider Manolo Saiz. “Op zijn minst had hij een ander probleem. Anders weet ik die gigantische inzinking niet te verklaren.”

'JaJa' stortte op vijf kilometer van de finish in. Op het moment dat Ledanois, die in zijn achtste jaar als prof pas zijn derde en voornaamste zege boekte, de aanval opende op de ontsnapte José Maria Jimenez. De Spanjaard was op veertig kilometer voor de aankomst op avontuur gegaan. Hij wilde het geschonden imago van de Banesto-ploeg enigszins oplappen nadat kopman Olano tijdens de eerste beklimming na 73 kilometer was afgestapt. “Ik heb er geen enkele verklaring voor”, stamelde Olano. “Ik laat eerst mijn bloed onderzoeken. Aan de hand van het resultaat beslis of ik aan de WK deelneem.” Banesto had dit jaar Olano aangetrokken als opvolger van Miguel Indurain.

Net zo opmerkelijk is dat de overmacht van Jalabert binnen een etmaal veranderde in onmacht. Van superieure leider tot lijdende stumper die in de laatste kilometers bijna stilstond op de flanken van de Sierra Nevada. Niemand die Jalabert een handje hielp. Zeker ploegmakker Zülle niet, die nu met landgenoot Dufaux en Escartin de belangrijkste kanshebber op de eindzege is.

Voor 25 renners stapten de afgelopen week af. Onder hen de Nederlanders Jans Koerts en Tristan Hoffman.