Journaal

In uw artikel 'De baas van het journaal' (NRC Handelsblad, 6 september) moest ik tot mijn afschuw lezen dat we wat dit personage betreft kunnen rekenen op nogal wat stijlveranderingen in het NOS-journaal.

Nadat we al gezegend werden met enkele nieuwe populistisch optredende voorlezers, dreigt dankzij Haasbroeks 'flair' en 'zijn flamboyante stijl' het journaal gedegradeerd te worden tot nieuwsuitzendingen over vooral lokale branden in plaatselijke winkelcentra. Waarbij hij gelukkig 'the man in the street vaker op onderwerpen wil laten reflecteren'.

Wat me stoort is dat meneer Haasbroek kennelijk 'lol heeft in het slechten van heilige huisjes' omwille van het slechten. En dat hij gewoon even internationaal nieuws wil degraderen, dat is toch ook de trend bij de commerciëlen en in het buitenland?

Als hij dus met het journaal de kant op wil van programma's als 'Hart van Nederland' dan betekent dat minder belangstelling voor bijvoorbeeld de oorzaken in het buitenland waardoor er vluchtelingen en andere migranten naar ons land komen. Haasbroek verergert de tendens van nieuws als amusement, als oppervlakkigheid en de NOS als plaatselijke omroep. Was hij maar in Rotterdam gebleven.

    • S.J.G. Bosma