Hockeyers experimenteren met vrijdag

DEN HAAG, 13 SEPT. Om zes uur ging gisterochtend de wekker van Stephan Veen. Vanuit Rotterdam zette de hockeyer vervolgens koers naar zijn werkgever in Utrecht. Die was zo vriendelijk om hem tegen het eind van de middag dispensatie te verlenen waarna de account manager-in-wording op weg ging naar Den Haag. Daar aangekomen slikte de middenvelder van HGC een pijnstiller, hulde hij zich in zijn hockey-outfit en betrad hij rond half acht in de stromende regen het veld voor het duel tegen HCKZ.

Het leven van een hockeyer gaat niet over rozen en de vermoeienissen waren Veen gisteren aan te zien na afloop van de puntendeling (2-2) met HCKZ. Diep ademhalen kon de 27-jarige international nauwelijks meer nadat nadat hij woensdag ongelukkig ten val was gekomen in een oefenduel tegen Jong Oranje. Met een van pijn vertrokken gezicht deed hij gisteren niettemin nog een poging om het matige spel van zijn ploeg te verklaren. “Het ontbreekt ons momenteel aan vaste patronen. Het is zoeken geblazen en knokken voor de punten.”

De woorden van Veen, de maker van het openingsdoelpunt, volgden op een boeiend duel waarin thuisploeg HCKZ slordig met de kansen omsprong en in de slotfase geveld werd door een rake strafcorner van Bram Lomans. Daarmee voorkwam de topscorer van het afgelopen seizoen dat HGC tegen de tweede nederlaag van het seizoen opliep. Het vormde een schrale troost voor coach Maurits Hendriks die onlangs een afzegging ontving van spits Greg Nichol. De Zuid-Afrikaanse international zou donderdag in Wassenaar arriveren, maar zag bij nader inzien af van een Hollands hockeyavontuur. Competitiewedstrijden op vrijdagavond zijn dit seizoen een noviteit in de hoofdklasse. De hockeybond besloot hiertoe nadat de twaalf clubs uit de mannencompetitie dit voorjaar duidelijk maakten af te willen van de zogeheten 'dubbels', een weekeinde waarin zowel op zaterdag als op zondag wordt gespeeld. Dit met het oog op de fysieke (over)belasting van de spelers en de doorgaans matige publieke belangstelling op zaterdag waardoor clubs inkomsten mislopen uit de bar-omzet.

Bovendien moet dit seizoen haast worden gemaakt met de competitie. Volgende maand ligt de competitie drie weken stil in verband met internationale verplichtingen van de Nederlandse ploeg (Champions Trophy in Australië) en op 20 mei beginnen in Utrecht de WK voor mannen en vrouwen. Bondscoach Roelant Oltmans streeft naar een gedegen voorbereiding op de mondiale titelstrijd in eigen land en mede daarom stond de eerste speelronde bij de mannen al in het laatste weekeinde van augustus op het programma. De eerste helft van het seizoen telt maar liefst zestien speelronden. Op 22 maart wordt de reguliere competitie afgesloten waarna de play-offs beginnen.

De speelronde van gisteren was eenmalig, maar krijgt volgend seizoen mogelijk navolging. HGC-coach Hendriks noemt het spelen op vrijdag een experiment dat volgens hem een serieuze kans van slagen heeft. “Aan het publiek kan het niet liggen. Die komen liever op vrijdagavond kijken dan op zaterdag wanneer er boodschappen gedaan moeten worden.”

Die stelling ging gisteren niet op en de regen gold daarbij als voornaamste spelbreker. Doorgaans komen bijna duizend belangstellenden af op de Haagse derby tussen HCKZ en HGC. Gisteren omzoomden ruim driehonderd toeschouwers het doorweekte kunstgras van Klein Zwitserland. “Maar schijnt de zon, dan wil ik het nog wel eens zien”, aldus Hendriks. De HGC-coach signaleerde ook nadelen. Drie spelers uit zijn selectie, onder wie aanvoerder Veen, combineren hun sport met een fulltime-baan. Zij moesten gisteren daarom een beroep doen op hun werkgever om op tijd in Den Haag te zijn en tussen de bedrijven door in allerijl een boterham naar binnen werken.

Om ze enigszins tegemoet te komen kwamen beide clubs overeen om het aanvangstijdstip te verplaatsen, van half acht naar half negen. Op verzoek van de NOS werd uiteindelijk gekozen voor acht uur zodat Studio Sport in de uitzending van elf uur verslag kon doen van de Haagse derby. Vermoedelijk lag Stephan Veen toen al te slapen.

    • Mark Hoogstad