Grote onrust onder personeel van NS

UTRECHT, 13 SEPT. Er is geen sprake van dat NS-Reizigers de samenwerking met streekvervoerders aan zal grijpen om de werkgelegenheid bij het spoorbedrijf te verkwanselen. Hiermee neemt algemeen directeur NS-Reizigers (NSR) Hans Huisinga, stelling tegen de opvatting van de ondernemingsraad, dat het bedrijf de toekomstplannen gebruikt om van de helft van het personeel af te komen.

Huisinga komt uitgebreid aan het woord in het personeelsblad van de NS, De Koppeling. Onder het personeel van NSR is grote onrust over de plannen om de samenwerkingsverbanden in de regio's onder te brengen in nieuw op te richten BV's. Dat bleek deze week tijdens hoorzittingen van de OR.

Volgens Huisinga is de oprichting van de BV's de enige manier om de door de politiek gewenste marktwerking op het spoor gestalte te geven en als Nederlandse Spoorwegen een rol te blijven spelen. Door (minderheids)deelnamen in de regionale vervoerbedrijven kunnen NS in aanmerking komen voor vervoersconcessies, die vanaf volgend jaar worden aanbesteed. Zonder die samenwerking is het moeilijk een vuist te maken tegen kapitaalkrachtige concurrenten als het Amerikaanse busbedrijf Vancom en de Franse eigenaar van Lovers Rail, CGEA.

Consequentie van de gekozen lijn is dat het NS-personeel in de regio's in dienst zal komen van de nieuwe BV's. “Om de betrokkenheid bij het eigen product en de klant te bewerkstelligen”, vindt Huisinga. Volgens de OR houdt dat het gevaar in dat als de BV's onvoldoende winst maken het personeel de straat opvliegt en dan niet met een goudomrand sociaal plan als nu bij de NS geldt. De OR vreest dat de NS zich terug willen trekken op het winstgevende kernnet in de Randstad.

De vakbonden houden vooralsnog hun kruit droog. “Ik verwacht niet dat het tot acties komt. We moeten hier uiterst zorgvuldig mee omgaan. Het gaat immers om een fundamenteel besluit over de toekomst van NS en om duizenden arbeidsplaatsen”, zegt bestuurder Leo Vlek van de Vervoersbond FNV. Vrijdag beginnen de onderhandelingen met de NS-directie.(ANP)