Door rookgordijn naar denkkamer

Aan het begin van het nieuwe bridgeseizoen stonden twee belangrijke evenementen op het programma: het Nobel Van Dijk & Partners Nationaal Kampioenschap Individueel en de Modalfa Invitatie Top 12. Het NKI is voortgekomen uit het All Stars Individual, een wedstrijd voorbehouden aan de 24 sterkste spelers van Nederland.

Deze elitaire formule is twee jaar geleden gedeeltelijk losgelaten. Tegenwoordig bestaat de helft van het veld uit toppers, terwijl de andere helft wordt aangevuld door het 'gewone' bridgevolk dat zich via een voorronde kon plaatsen. “Verschrikkelijk”, verzuchtte international Jaap van der Neut die als dertiende eindigde. “Met al die knoeiers erbij is de geluksfactor veel te groot geworden. Voor mij is de charme er vanaf. Dit was mijn laatste jaar.” Iemand die minder reden tot klagen had was de nieuwe kampioen Willem Gosschalk. De 45-jarige makelaar uit Nieuw-Vennep haalde afgelopen zondag in het Bridgehome van Zoetermeer een percentage van precies 60, waarmee hij de concurrentie, die voornamelijk bestond uit leden van de kernploeg, ruim voorbleef. Overigens, de overwinning van de ervaren Gosschalk kwam niet echt als een verrassing. Hij is op dit moment de man met de meeste jaren Meesterklasse achter zijn naam. Oud-wereldkampioen Hans Kreijns kende tijdens het NKI vele moeilijke momenten. Als west overkwam hem dit:

Noord gever Noord Allen kw. Schoppen H75 Harten H9 Ruiten 8 Klaver HB65432 West Oost Schoppen A84 Schoppen V2 Harten A65 Harten V10753 Ruiten HVB3 Ruiten 109764 Klaver 1087 Klaver VZuid Schoppen B10963 Harten B82 Ruiten A52 Klaver A9

West Noord Oost Zuid 1Klaver 1Harten 1Schoppen 2Harten 2Schoppen pas pas 2SA 3Klaver pas 4Schoppen dbl pas pas pas Zowel 2Harten als 2SA zijn tekenend voor het pareninstinct van Kreijns: voorzichtig, maar tegelijkertijd een greep naar de macht. Zuid daarentegen, een tot dan toe volslagen onbekende jongeman luisterend naar de naam W. Schneider, zag na 3Klaver het licht. Tegen 4Schoppen startte Kreijns met RuitenH voor het aas, SchoppenB was voor de vrouw en de nagespeelde KlaverV werd genomen met het aas. De volgende schoppen werd door west voorgenomen met het aas en Kreijns vervolgde met RuitenV afgetroefd met troefheer. De rest was techniek voor de leider. Hij incasseerde nog twee hoge klaveren, waarop de derde ruiten uit de hand verdween, troefde een klaveren hoog in zijn hand, trok de laatste troef en speelde harten. West nam het aas, waarna Schneider zijn contract claimde omdat HartenH de entree vormde voor de klaveren. In plaats van RuitenV had Kreijns beter een kleine harten kunnen spelen. Neemt de leider de verkeerde beslissing in die kleur, dan is hij down.

Een weekend eerder al onderging de nationale top een fikse krachtmeting tijdens de Modalfa Top 12. Dat is een exclusief invitatietoernooi dat op basis van cross-imps werd gehouden: ieder paar wordt vergeleken met de vijf andere paren uit zijn lijn. De paren uit de kernploeg deden het niet onverdienstelijk: Ten Kate-Paulissen (2), Versluis-Vis (3) en Leufkens-Westra (4). Net zoals bij het NKI ging de hoofdprijs niet naar leden van de nationale selectie, maar naar de relatieve outsiders Bakker-Klaver. Op onderstaand spel legde Kees Bakker in het tegenspel een rookgordijn aan waar uitgerekend eerder genoemde Jaap van der Neut geen raad mee wist:

Oost gever Noord OW kw. Schoppen AB972 Harten - Ruiten AV1053 Klaver 652 West Oost Schoppen H8 Schoppen V1064 Harten A1097653 Harten H4 Ruiten B87 Ruiten 64 Klaver 9 Klaver HB1043Zuid Schoppen 53 Harten VB82 Ruiten H92 Klaver AV87

West Noord Oost Zuid Bakker Maas Klaver Van der Neut pas 1Klaver 2Harten 2Schoppen pas 2SA pas 3Ruiten pas 3SA pas pas pasHet 2Harten bod was een zwak sprongvolgbod. Tegen 3SA startte Kees Bakker met Harten9 voor de heer van zijn partner Nico Klaver. Op tafel verdween een schoppen. De nagespeelde harten liep via de vrouw naar het aas, terwijl nu in de dummy een klaveren wegging. Op dit moment switchte Bakker naar Schoppen8, waarna Van der Neut, die op het punt van denkpauzes een zekere reputatie heeft, voor zeker tien minuten in de denkkamer dook. Nadat hij weer te voorschijn was gekomen legde hij SchoppenA, incasseerde vijf ruitenslagen, sloeg KlaverA en speelde klaveren na voor oost, die dankbaar nog een klaveren en een schoppen meenam voor een down. Waarom zag Jaap van der Neut af van de, zeker met open kaarten, zo opgelegde snit op KlaverH? Door het naspel van Schoppen8 was hij ervan overtuigd dat stuk van schoppen bij oost zat en dus KlaverH in west. Immers, met ook nog KlaverH zou oost een opening hebben verpast. In dat geval was de door Van der Neut gekozen speelwijze de enige juiste, omdat KlaverH hooguit tweede of sec bij west moest vallen.