Doelpuntenregen blijft uit in lichtpaleis

AMSTERDAM, 13 SEPT. Met bakken viel de regen gisteravond uit het grote donkere gat boven de Amsterdam Arena. Niet alleen vóór, maar ook tijdens de wedstrijd Ajax-FC Groningen. Het meest kwetsbare en vertroetelde voetbalveld van Nederland veranderde zienderogen bijna in een moeras en vertoonde na afloop van het competitieduel zowaar overeenkomst met het gras waarop voetballers in de onderafdeling zich in het zweet werken. Maar een kniesoor die klaagde in het hoofdstedelijke lichtpaleis. Ajax won met 4-1 en is na vijf wedstrijden nog de enige ploeg in de eredivisie die geen puntenverlies leed.

Waar zijn voorganger Van Gaal een poging had ondernomen om de wedstrijd uit te stellen, reageerde Ajax-trainer Olsen onverschillig op het technische mankement in de Arena. Met een regenfront in aantocht had de Deen weliswaar het schuifdak van het stadion willen sluiten, maar eenmaal geconfronteerd met de mededeling dat de techniek van het dakmechanisme Ajax dit keer in de steek liet maakte hij er verder geen probleem van. Het veld was immers goed genoeg geweest om op te voetballen, meende Olsen. Dat hier en daar de bal werd gesmoord door een plas en daardoor een combinatie mislukte, was hem niet opgevallen. En dat het veld door de wedstrijd aanzienlijke schade had opgelopen, was voor hem evenmin een punt. Voorlopig speelt Ajax niet meer in de Arena, dus, meende hij, had het veld tijd om te herstellen.

De natuurlijke omstandigheden in de Arena hadden nauwelijks invloed op het wedstrijdverloop. Ook op het soms drassige en gladde veld toonde Ajax aan over de beste voetballers te beschikken. Niet dat de koplopers superieur waren aan de Groningers. Want vooral in de openingsfase wist Ajax geen moment de kwaliteiten waar te maken die de ploeg worden toegedicht. Pas vlak voor rust, nadat de Groningse Braziliaan Leonardo door een zware overtreding op Hoekstra met een rode kaart van het veld werd gezonden, kreeg Ajax greep op de wedstrijd.

Met enige schrik doorstond Ajax zelfs het eerste kwartier. De Groningse aanvallen waren namelijk niet van gevaar ontbloot. Doelman Van der Sar moest een paar keer tot buiten het strafschopgebied uitlopen om onheil te voorkomen, Frank de Boer ontsnapte aan een gele kaart na een schop op de hakken van Magno en Blind schold en tierde (niet in het minst op scheidsrechter Bossen) alsof het een spel op leven en dood was. Dezelfde Blind nam ook het voortouw in de aanval. Waar Babangida aan banden werd gelegd door Elshot, Hoekstra door Leonardo en Arveladze door Veenhof en waar Litmanen te veel draaide en treuzelde, daar besloot Blind zich met de aanval te bemoeien. Uit een pass van hem tikte Litmanen fraai de bal achter zijn standbeen langs in het doel: 1-0.

De Deen Tobiasen was de beste Ajacied. Wanneer hij versnelde, krompen de Groningse verdedigers ineen. Uit een actie van Tobiasen kon Babangida tien minuten later 2-0 aantekenen. Atteveld zag vervolgens met enig geluk een vrije trap via de Ajax-muur in het doel verdwijnen en gaf FC Groningen weer hoop: 2-1. Maar pas met een man meer, raakte Ajax ervan doordrongen dat het meer doelpunten kon maken. Met Laudrup voor Hoekstra belegerden de Ajacieden het Groningse doelgebied. Litmanen kopte de bal op de paal en Arveladze zag een schot op de lijn gekeerd. Verder gaf doelman Lodewijks geen krimp. Met de Zuid-Afrikaan Benni voor de wegzakkende Babangida leek Ajax op weg naar een grote score. Benni zorgde ook voor de mooiste actie van de wedstrijd. Met de rug naar het doel probeerde hij doelman Lodewijks met een snelle bicycle-kick te verrassen. Maar Lodewijks stond weer op zijn post.

Ajax wist zich geen raad met de Groningse afweer, waar Veenhof jegens Benni en Atteveld jegens Litmanen (onder meer met een elleboogstoot toen de bal niet in de buurt was) grove middelen gebruikten. Dertien minuten voor het einde stak de Groninger Atteveld zijn voet uit naar een pass van Tobiasen op Litmanen. Hij tikte de bal ongelukkig in zijn eigen doel: 3-1. En toen Tobiasen weer eens naar voren raasde, liet hij Benni 4-1 scoren. Groningen verliet teleurgesteld het veld, maar de verliezer was het gras van de Arena. Waar eens een Ajax-trainer met een nagelschaartje de sprieten liet bijknippen, ligt nu een weiland.

    • Guus van Holland