Congo hindert onderzoek VN

KINSHASA/ NEW YORK, 13 SEPT. De Congolese autoriteiten blijven de VN-onderzoekscommissie belemmeren die het lot van tienduizenden Rwandese Hutu-vluchtelingen in het oosten van het voormalige Zaïre moet nagaan.

Dat heeft de woordvoerder van de missie, José Diaz, gisteren meegedeeld in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Aangenomen wordt dat een aanzienlijk deel van de vluchtelingen is vermoord, onder andere door Rwandese manschappen die de huidige Congolese machthebber, Laurent Kabila, steunden in zijn strijd tegen president Mobutu.

Volgens Diaz eist Kinshasa dat het onderzoek zich niet richt op de periode na de machtsovername van 17 mei, toen de alliantie van president Kabila (AFDL) aan de macht kwam. Bovendien is het de commissie niet toegestaan in heel het land onderzoek te verrichten.

Het maar niet op gang komende onderzoek naar de vluchtelingen dreigt een een belangrijke factor te worden in de tekomstige relaties tussen het Westen en de regering-Kabila. De secretaris-generaal van de Verenigde naties, Kofi Annan, zei eerder dat het verstandig is enig geduld te hebben. “We hebben hier te maken met een nieuw regime dat zeer breekbaar is en nog niet stevig in het zadel zit”, aldus Annan. (Reuter, AF)

Full Circle with Michael Palin. In zijn tocht rond de Stille Zuidzee reist Palin naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi, over de Parfum rivier en van Saigon naar Manilla. BBC1, 21.00-21.50u.