Bloembol Diana in onvruchtbare bodem

De Nederlandse bollenindustrie dacht in de nasleep van de dood van prinses Diana een aardig gebaar te kunnen maken waarmee tegelijkertijd aan promotie van het eigen product kon worden gedaan. Maar bij de Nederlandse ambassade in Londen is men niet geamuseerd.

DEN HAAG, 13 SEPT. Prinses Diana is dood, leve bloembol Diana! De Nederlandse bloembollenindustrie verscheept naar aanleiding van het overlijden van de Princess of Wales zo'n tienduizend bloembollen met de naam 'Diana' naar Engeland. Het is de bedoeling dat de bollen, waaruit straks witte enkel vroege tulpen zullen spruiten, volgende maand worden geplant in de tuinen van liefdadige instellingen waar de gevierde prinses tijdens haar leven zo veel werk voor verrichtte.

“De bollen gaan in oktober de grond in en bloeien in april”, vertelt mevrouw M. de Goede van het Internationaal Bloembollen Centrum in Hillegom, de organisatie die in meer dan twintig landen de promotie en afzetbevordering verzorgt voor de Nederlandse bloembollenindustrie.

“De tulp Diana heeft zijn kleur mee”, constateert J. van Scheepen van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur. “Je had de tulp niet kunnen gebruiken als die uitbundige kleuren had gehad. Wit past beter bij de dood”, aldus taxonoom Van Scheepen, verantwoordelijk voor de registratie en identificatie van bol-, knol- en wortelstokgewassen en als zodanig ook belast met de internationale registratie van de tulp.

Het Internationaal Bloembollen Centrum ziet de verscheping van de tienduizend Diana's “als eerbetoon” aan de overleden prinses. “De actie ligt in de lijn van Lady Di. Het is een stukje medeleven”, constateert mevrouw De Goede van de organisatie voor de promotie van de Nederlandse bloembol.

Maar de landbouwattaché van de Nederlandse ambassade in Londen is onaangenaam verrast door deze actie van de Nederlandse bloembollensector. “Dit is nogal een wonderlijke poging tot promotie”, zegt landbouwattaché C. Gravendaal, zonder de gebruikelijke diplomatieke omhaal. “Het is weinig smaakvol. De Nederlandse bloembollenwereld dient niet zo onhandig te manoeuvreren in zo'n zeer gevoelige situatie als die van de dood van Lady Di.” Gravendaal vindt dat de sector de dood van de Prinses van Wales niet commercieel mag uitbuiten.

Gravendaal was in Nederland toen de Britse vertegenwoordiger van het Internationaal Bloembollen Centrum de Nederlandse ambassade in Londen 10.000 Diana-bollen aanbood met het verzoek deze te verspreiden onder allerlei charitatieve instellingen waar Diana zich aan had verbonden.

“Hier op de ambassade zitten ze er behoorlijk mee in hun maag. Ik heb meteen na terugkomst uit Nederland gezegd dat dit niet kan en dat ik er in ieder geval niet aan meewerk. Het is een voorbeeld dat geen navolging verdient”, aldus de landbouwattaché gisteren in een telefonische toelichting.

Gravendaal vertelt hoe hij vanuit zijn kantoor uitkijkt over de volle zee van bloemen waarmee het Britse publiek eer betuigt aan de overleden prinses. “Vandaag beginnen ze met het opruimen van de 16.000 ton aan bloemen die hier liggen.”

De landbouwattaché kent geen genade met de Nederlandse bloembollenexporteurs. “Als de bloembollenindustrie die Diana's hier wil verspreiden, gaat het zijn gang maar. Maar wij doen daar niet aan mee. We moeten de dood van Diana niet commercieel willen uitbuiten. En ik spreek hier namens de ambassade.”

Het bericht dat de Nederlandse ambassadeur in Londen, J.H. van Roijen, een flink aantal Diana's in zijn tuin zou krijgen, wijst Gravendaal resoluut van de hand. “Ze komen er niet in. Wat een onsmakelijke promotie!”

Mevrouw R. Brown van het Londense pr-bureau van het Internationaal Bloembollen Centrum zegt dat ze overeenstemming had bereikt met de ambassade om witte Diana's in de tuin van de residentie te planten. “De tuin van de ambassadeur ligt pal naast het park bij Kensington Palace. Het publiek kan zo mooi van die Diana's genieten.”

Gravendaal klinkt geërgerd als hij het verhaal van Brown hoort: “Ik ben er niet bij betrokken geweest. Ik weet alleen wel dat die bollen er niet inkomen en dat de ambassadeur het met mij eens is.” Later op de middag belt Brown terug met de mededeling dat de Diana's tòch niet naar de Nederlandse ambassade gaan, ook niet naar de tuin van de ambassadeur.

Van Scheepen van de Koninklijke Algeemene Vereeniging voor de Bloembollencultuur legt er de nadruk op, dat de tulp Diana niet is vernoemd naar de Prinses van Wales. Diana is als bollennaam al aan het begin van deze eeuw geregistreerd door kweker A. van der Berg & Zonen. Mocht onverhoeds de vraag naar Diana's alsnog stormachtig groeien dan is een snelle groei van de afzet niet te verwachten en ligt een tekort aan Diana's in het verschiet. Kwekerij Bakker uit Oude Niedorp is de enige ter wereld die de Diana's voert. Bij de kwekerij blijft de telefoon evenwel onbeantwoord.

    • Geert van Asbeck