Bloeiende business

Infogrpahic: De rouw om de dood van prinses Diana heeft de Nederlandse bloemenexport nauwelijks doen toenemen. Volgens de bloemenveiling in Aalsmeer was de omzet aan snijbloemen op de 'topdag' van het rouwbeklag slechts een half procent hoger dan normaal. Groot-Brittannië neemt 6,5 procent van de Nederlandse bloemenexport voor zijn rekening. Een stijging van de Britse afname heeft daarom een gering effect op de totale export.

De omzet van de Bloemenveiling Aalsmeer - de grootste in z'n soort ter wereld - heeft deze week de twee miljard gulden bereikt. Dat is ongeveer een maand eerder dan vorig jaar. Op de veiling worden bloemen en tuin- en kamerplanten verhandeld. De gemiddelde omzet per dag aan snijbloemen bedraagt 17 à 18 miljoen gulden. Meer dan tachtig procent van de Nederlandse bloemenexport verloopt via Aalsmeer.

De omzetstijging is voor een belangrijk deel te danken aan afzetgroei in Oost-Europese landen. Nederlandse exporteurs weten deze markten beter te bewerken dan voorheen. Met name Rusland ontpopt zich als een gretig afnemer.

Door de hoge stand van de dollar is de export van bloemen naar de Verenigde Staten toegenomen. Ook de uitvoer naar Groot-Brittannië en Frankrijk nam toe.

    • Claudia Kammer
    • Arlen Poort