Arafat zeer pessimistisch over situatie

TEL AVIV, 13 SEPT. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteravond voor “oorlog en verwarring” in het Midden-Oosten gewaarschuwd indien er geen vooruitgang komt in de uitvoering van het autonomie-akkoord van Oslo.

Hij dacht onder andere aan de mogelijkheid van gewapend treffen tussen de Palestijnse politie en het Israelische leger. De Israelische chef-staf, luitenant-generaal Amonin Shahak-Lipkin, is dezelfde mening toegedaan.

Arafat liet deze pessimistische geluiden in een vraaggesprek met het tweede tv-station horen kort na het vertrek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, naar Damascus. De Palestijnse leider viel de Israelische afgrendelingspolitiek van de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook fel aan. De Palestijnen komen daardoor aan de grens van de honger en worden volgens Arafat als gevolg daarvan in de armen van de Palestijnse fanatici gedreven die met terreur uit zijn op de vernietiging van het vredesproces.

In dit verband herinnerde hij eraan dat “mijn vermoorde vredespartner Rabin” wanneer hij de Palestijnse gebieden van Israel afgrendelde, ervoor zorgde dat hij geld kreeg om de Palestijnen aan het werk te houden. Premier Netanyahu doet het tegenovergestelde, beklaagde hij zich. Hij grendelt af en houdt ook fondsen (door Israel voor de Palestijnen geïnde belastingen) achter, waardoor er voor de Palestijnen een onhoudbare situatie ontstaat. “We verliezen dagelijks tussen de zeven en tien miljoen dollar”, zei hij. Arafat wees op de kritiek die minister Albright op dit aspect van de Israelische politiek had uitgeoefend.

De Palestijnse leider bestreed de Israelische opvatting dat hij niet voldoende krachtig tegen de infrastructuur van Hamas en de Islamitische Jihad optreedt. “Moet ik soms alle Moslimbroeders arresteren”, vroeg hij zich af. “Gebeurt dat in Egypte, Syrië en Algerije?” Opnieuw zei hij dat recente zelfmoordaanslagen in West-Jeruzalem het werk waren van uit het buitenland gekomen terroristen.

Zonder aan te geven hoever hij bereid was te gaan, liet hij doorschemeren in de eindfase van het overleg met Israel bereid te zijn tot compromissen. “Alles is bespreekbaar”, zei hij. De twee Israelische interviewers wilden weten of die opmerking ook op grenzen en de kwestie-Jeruzalem sloeg. Arafat ontkende noch bevestigde de intentie van deze vraag. Nadrukkelijk zei hij aan het einde van het vraaggesprek dat het akkoord van Oslo niet dood is. “Oslo kan niet sterven”, aldus Arafat.

Ondertussen heeft Hamas gisteren in de Gazastrook pamfletten in omloop gebracht waarin Israel met een nieuwe reeks aanslagen wordt bedreigd van het soort dat plaatshad na het uitschakelen van ingenieur Abu Ayyash in Gaza in 1996 door de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Beth.

Ayyash was na de moordpartij door Baruch Goldstein in de moskee in Hebron in februari 1995 de architect van een reeks bomaanslagen in bussen in Jeruzalem en Tel Aviv.

Aanleiding tot de waarschuwing van Hamas is de gemelde ontvoering van dr Ibrahim Maqadmeh, een vooraanstaande Hamasleider, uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Bureij in de Gazastrook. Hamas houdt Israel voor de ontvoering verantwoordelijk. Woordvoerders van Netanyahu hebben gisteravond snel deze beschuldigingen tegengesproken. De Israelische tv herinnerde er gisteravond aan dat het Israelische veiligheidskabinet onlangs besloot terroristen overal te vervolgen, dus ook in Palestijnse gebieden.

    • Salomon Bouman