ABBA-oprichter Stig Andersson overleden

STOCKHOLM, 13 SEPT. Gisteren is de Zweedse platenproducent Stig Andersson in Stockholm aan een hartaanval overleden. Hij werd 66 jaar. 'Stikkan' Andersson schreef de teksten voor meer dan drieduizend liedjes, maar werd vooral bekend als de geestelijk vader van ABBA, het legendarische vocale kwartet dat in 1974 het Eurovisie Songfestival won met Waterloo en miljoenen exemplaren verkocht van door Andersson geproduceerde hits als Dancing Queen, SOS, Money Money Money en Thank You for the Music.

Agneta, Björn, Benny en Annefrid werden cultfiguren, die nog steeds bewonderd en geïmiteerd worden.

Anderssons platenlabel Polar Records en muziekuitgeverij Polar Music groeiden dankzij ABBA uit tot de belangrijkste in Scandinavië. Een deel van de winst werd besteed aan het jaarlijks uitreiken van de Polar Muziekprijs door de Koninklijke Zweedse Muziekacademie aan een klassieke en een popmusicus. De laatste winaars waren koordirigent Eric Ericson en rockmuzikant Bruce Springsteen.