Zwemles bij de Marine

Beste Kinderpagina, ik heet Thomas de Zoete en ik ga wat vertellen over mijn opa waarmee ik elke week e-mail (brieven verstuurd per computer, per elektrische post) en er een antwoord op geef. Hij stuurt mij en mijn broertjes verhalen toen hij nog op een groot schip voer. Ik stuur er nu eentje mee over zwemles. Hij heeft ook al verteld over eengezonken politieboot en over een fietser op een schip.

Als ik bij mijn opa ben vertelt hij er ook een heleboel die wij heel leukvinden en hij bakt drie-in-de pan maar je krijgt er maar twee op je bord enlaatst heb ik samen met mijn opa in de tuin een boomhut gemaakt en mijn omavertelt bij het eten altijd toneelstukjes. Groeten van Thomas de Zoete (10 jaar) Enkhuizen.

De brief van opa:

Lieve Jacob, Karel en Thomas,Toen ik vroeger nog op een schip voer, moest ik plotseling voor drie maanden bij de Koninklijke Marine in Den Helder, je weet wel matroos met zo'n matrozenpet op. Want we moesten leren schieten.

Een onderdeel van de cursus was leren zwemmen. De eerste keer marcheerden we met 18 matrozen naar een marine zwembad. Daar aangekomen moesten we ons uitkleden, douchen en werd er gekeken of iedereen schoon was. Van een sergeant kregen we een zwembroek, allemaal dezelfde,van een soort stof waar ze ook dweilen van maken,dik en hard.

De sergeant riep :'wie er kunnen zwemmen, doen een stap achterwaarts'.

Er bleven er 9 over die niet konden zwemmen, jongens van ongeveer 23jaar. Terwijl ze op schepen voeren en geen zwemles hadden gehad.

De sergeant riep:'de zwemmers te water'. De andere 9 moesten toen eenvoor een de hoge duikplank op en terwijl ze niet zwemmen konden in hetdiepe springen. Je begrijpt dat niemand dat durfde, na veel geschreeuwen tegensputteren werden ze van de hoge plank af geduwd. De zwemmersmoesten ze gelijk beet pakken en ze naar de kant brengen voordat zeverdronken en waarom was dit, ze moesten wennen aan het water! Je begrijpt dat de meesten hoestend en proestend boven water kwamen. Dit was hun eerste 'zwemles'.

Veel liefs voor allemaal van Opa.

Stuur ook een tekening of verhaal naar de Kinderpagina! Als we je tekening afdrukken, krijg je een grote doos kleurpotloden, als we je verhaal plaatsen, sturen we je een houten vulpen. Inzenders mogen niet ouder zijn dan twaalf jaar. Schrijf je naam, adres en leeftijd op de inzending. Het adres is: Kinderpagina NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam.