Vreemdelingenlegioenen in evenwicht

HEERENVEEN, 12 SEPT. Het taalspelletje met de bal dat Heerenveen-trainer Foppe de Haan deze week bedacht, leverde op de training menige botsing op. Spelers moesten al dribbelend verbaal aangeven of ze links of rechts passeerden. Met drie Roemenen, een Deen, drie Nigerianen, een Noor, een Pool, een Belg, een Joegoslaaf en een Marokkaan in de selectie leidde dat op het oefenveld tot kolderieke situaties.

Maar gisteravond wist iedereen wat hem te doen stond tegen Feyenoord. Het Friese vreemdelingenlegioen hield de buitenlanders uit Rotterdam met enig kunst en vliegwerk op 0-0.

De opstelling van Sportclub Heerenveen telde vijf buitenlandse namen. Een buitenlander minder dan de ploeg waarmee Feyenoord de kale grasmat van het Abe Lenstra-stadion betrad. Trainer Arie Haan beschikte echter over veel meer bekende gezichten. Zijn collega Foppe de Haan presenteerde een opstelling met acht spelers die vorig seizoen geen deel uitmaakten van het basisteam. Deels als gevolg van de blessuregolf die acht spelers aan de kant hield, deels veroorzaakt door het vertrek van Tomasson, Korneev, Wouden, Echteld, Sier, Roelofsen en Tobiasen.

De Haan heeft het elftal van de grond af aan moeten opbouwen. Met de dagelijkse Babylonische spraakverwarring op de training is dat een heksentoer geweest. “Ik heb het gevoel of het seizoen al bijna is afgelopen”, zucht De Haan als hij na de attractieve wedstrijd tegen Feyenoord vermoeid achterover leunt. “De voorbereiding en de start van de competitie heeft energie gevreten en voor hoofdpijn gezorgd.”

Desondanks bezit Heerenveen na vier wedstrijden tien punten en staat het team derde op ranglijst. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om zover te komen. De Haan: “De patronen zijn nog niet altijd zichtbaar maar er komen wel wat meer sjablonen in het elftal. Jammer dat het nu zo uit de hand loopt door al die blessures.”

De Haan wordt wel eens moedeloos van het onbegrip bij zijn buitenlandse spelers. “Dan denk je: moet ik het nou wéér uitleggen? Aan de andere kant zijn die mannen vreselijk gedreven. Ik zie het als een uitdaging om van zo'n groep een sterk collectief te maken. Als het lukt geeft dat extra bevrediging. Ik probeer zo van de nood een deugd te maken.”

Maar soms is het behelpen voor De Haan en zijn assistenten. “De technische bespreking doe ik op een bord met een aanwijsstok. Zoveel mogelijk in het Nederlands. De spelers krijgen in hun talencursus allemaal een apart hoofdstuk voetbaltermen. Tijdens de bespreking gaat mijn assistent Gert Jan Verbeek met een papiertje rond waarop de hele tactiek nog eens is uitgetekend. De Roemenen hebben altijd veel aandacht nodig. Ze denken nog weleens dat ze achtergesteld worden.”

Het 'missiewerk' van De Haan werpt zijn vruchten af. Al bleek Heerenveen tegen Feyenoord nog niet over een ingespeeld elftal te beschikken. De Friese ploeg leed veel balverlies. Juist een van de bekende gezichten, Jan de Visser, was daarin uitblinker. Heerenveen presenteerde de fanatieke aanhang toch een boeiend avondje. Dankzij de individuele kwaliteiten, inzet en de offensieve bedoelingen.

Het enthousiasme op de tribunes sloeg over op het veld. De Friezen stonden zoals altijd met hartstocht achter hun elftal. Dat er niet veel Nederlandse namen meer in hun favoriete ploeg te vinden zijn, lijkt hen niet te deren. Ze zijn tevreden als de acteurs op het veld het vertrouwde shirt met de pompeblêden dragen. In de derde thuiswedstrijd kenden de meeste toeschouwers de spelers bij naam. Al was er nog weleens een verbastering hoorbaar. De in Schiedam geboren Ali El Khattabi, die voor het tweede jaar bij Heerenveen speelt, werd door een enkeling gemakshalve Aboedabi genoemd.

Ondanks de waslijst aan blessures bezat Heerenveen nog voldoende kwaliteit. Centraal met nummer tien speelde ongeveer de beste speler van het veld: de Nigeriaan Emanuel Ebiede. De Haan over zijn grote ontdekking: “We hebben een netwerk van tipgevers over de hele wereld. Geen makelaars, want die proberen je honderd spelers per jaar aan te smeren. Nee, het zijn zelfs soms Friezen die in het buitenland wonen. Een van de tipgevers leidde ons naar Eendracht Aalst waar Ebiede speelde. Hij was bijna naar 1860 München gegaan. Maar omdat hij een keer te lang in Nigeria bleef, wilden ze hem daar niet meer hebben.”

Behalve Ebiede maakte de kleine Roemeen Dorin Mitrita gisteren veel indruk. Voor de aanval heeft Heerenveen een Nederlandse talent aangetrokken: de 21-jarige Ruud van Nistelrooy, afkomstig van FC Den Bosch. Hij stond ook in de belangstelling van PSV en NAC. Van Nistelrooy heeft soms verrassende acties, maar het zal niet eenvoudig zijn om de naar Newcastle vertrokken Tomasson op die positie te doen vergeten.

Tegen Feyenoord had Van Nistelrooy moeite zich door het verdedigingsblok Fräser-Picun heen te werken. Heerenveen was het dichtst bij een doelpunt door een inzet van een Feyenoorder. Uit een vrije trap van Jan de Visser schoot Julio Cruz tegen zijn eigen lat. Hij zou later ook de lat van het Heerenveense doel raken. Hetzelfde overkwam Giovanni van Bronckhorst. Na een perfecte trap van 25 meter zag hij de bal via de onderkant van de lat terug in het veld springen. Fernando Picun kreeg voor doelman Hans Vonk de grootste kans van de wedstrijd, maar zijn inzet had de kracht van een terugspeelbal.

Feyenoord miste twee rechtshalfspelers door een blessure: Paul Bosvelt en Kees van Wonderen. Op hun plek stond gisteren de verdediger George Boateng, die een moeizame avond beleefde. Trainer Haan kon verder niet beschikken over de Ier David Connolly, die afwezig was wegens interlandverplichtingen. Ondanks het verlies van twee punten maakte de oefenmeester van Feyenoord zijn ploeg complimenten. Met PSV (zondag thuis) en Juventus (woensdag uit) op het programma kan de loftuiting van Haan worden uitgelegd als het kweken van zelfvertrouwen.

    • Erik Oudshoorn