Vonk en AZ akkoord over ontslagprocedure

ROTTERDAM, 12 SEPT. Technisch directeur Theo Vonk en voorzitter Dirk Scheringa van AZ hebben zonder tussenkomst van de arbitragecommissie besloten de samenwerking te beëindigen. De commissie van de KNVB zou aanvankelijk op 13 oktober uitspraak moeten doen over het arbeidsconflict tussen Vonk en AZ. Vonk en Scheringa kwamen tot de conclusie dat een beslissing via de arbitragecommissie “alleen maar verliezers zou opleveren”.

Vonk werd eind vorig seizoen als trainer aan de kant gezet in Alkmaar en benoemd tot technisch directeur. Onder zijn leiding stond AZ, ondanks een paar dure aankopen, onderaan in de eredivisie. Zijn tijdelijke vervangers Martin Haar, Hans de Koning en Hugo Hovenkamp konden degradatie niet voorkomen.

Deze zomer werd Willem van Hanegem aangesteld als de nieuwe coach. Vonk zou niet op de hoogte zijn geweest van de komst van Van Hanegem, met wie hij in de jaren zeventig nog heeft samengespeeld bij AZ. Vonk heeft zich altijd verzet tegen de terugkeer van Van Hanegem, die als trainer van Feyenoord bekend stond om zijn ongedisciplineerde aanpak.

Niet bekend

Vonk en Scheringa gaven wel een toelichting op de veelbesproken constructie waarbij Vonk geld zou verdienen aan transfers van spelers. Volgens Scheringa was deze afspraak gemaakt om Vonk te stimuleren de betere voetballers zo lang mogelijk te behouden voor AZ. Hoe hoger de transfersom van de speler zou oplopen, des te meer geld Vonk bij verkoop kreeg. Volgens Scheringa was de constructie in het belang van beide partijen. Overigens is er tijdens de aanstelling van Vonk geen enkele speler verkocht.