Underground

Welke Nederlandse uitgeverij houdt de vinger het best aan de pols van de underground? Afgaande op Vers voor de Pers, de afgelopen maandag gehouden halfjaarlijkse presentatie van uitgeverijen, wordt het een race waar in ieder geval Prometheus en Vassallucci aan meedoen. Prometheus verzorgde op het podium een presentatie van het boek Hakkûh en strakstaan.

Alles over het Gabbergevoel, dat eind deze maand verschijnt. Vassallucci had een klein boekje, een 'sampler', klaarliggen met fragmenten van Amerikaanse getto-literatuur die de komende tijd wordt uitgegeven: Iceberg Slim, Chuck D. en Charles Perry.

De gabber-presentatie had veel weg van het bezichtigen van de eerste Indianen op de Europese wereldtentoonstellingen van rond de eeuwwisseling. Op de rand van het podium zaten wat gabbers en gabberina's terwijl over hun hoofd de twee schrijfsters van het boek het publiek op schoolmeestertoon uitlegden wat, in woord en gebaar, de belangrijkste codes van de gabberscene zijn. Zo nu en dan werden de gabbers erbij geroepen, om voor te doen hoe ze elkaar de hand schudden, of om tien minuten te dansen op opvallend zacht gedraaide gabberplaten - amechtig aangestaard door het brave boekenpubliek. Straks komen we nog levende gabbers tegen in een vitrine in het Gronings museum, en dan is de inzwachteling van deze subcultuur compleet.

Vassallucci heeft het rauwe en het echte gezocht in de zwarte Amerikaanse gettoliteratuur. De uitgever brengt binnenkort een aantal vertaalde titels uit de Payback-serie van de Britse uitgeverij Canongate. In een sampler wordt de reeks alvast geïntroduceerd. Rapper Ice-T prijst in een voorwoord pooier-schrijver Iceberg Slim (1918-1992) omdat die in zijn boeken het criminele straatleven niet zou verheerlijken. Maar dat doet Slim nu juist wèl in het fragment uit zijn boek Pimp dat na het voorwoord staat afgedrukt. De hoofdpersoon, een pooier: 'Ik wist dat mijn vier hoeren hun oren spitsten om te horen wat ik dat knappe wijf zou antwoorden. Een pooier met een overduidelijk goed wijf in zijn stal moet zijn zaakjes strak houden.' Nadat hij haar heeft stijf gescholden: 'Ik had me tegenover hen bewezen, ijskoud, geen twijfel mogelijk.'

    • Joris Abeling