Shell koopt Montell, wereldleider plastic

ROTTERDAM, 12 SEPT. Koninklijke Shell Groep wil de Nederlandse dochter van het Italiaanse chemische bedrijf Montedison ruim vier miljard gulden betalen voor diens vijftig-procentsbelang in Montell, 's werelds grootste producent van polypropeen, bulkplastic. Met die uitkoop zou Shell volledig eigenaar worden van Shell Montell Holding BV, zo is vanochtend bekend gemaakt.

De principe-overeenkomst tussen de twee bedrijven is ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.

De joint-venture Montell werd in april '95 opgericht. De Europese Commissie gaf pas een jaar later formeel toestemming aan het Brits-Nederlandse Shell en het Italiaanse Montedison Spa. om hun activiteiten op het gebied van polypropeen-technologie samen te voegen in hun gezamenlijke onderneming. Eerder verleende de Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) al goedkeuring voor de fusie. De Europese Commissie had in 1994 op grond van het belang van de vrije markt bepaald dat de propeen-activiteiten in een van Montell onafhankelijke onderneming moesten worden ondergebracht. Het fiat van Brussel kwam alsnog, omdat Shell Oil zijn eigen belangen in propeen inmiddels naar het Amerikaanse Union Carbide had afgestoten. De markt voor polypropeen is één van de snelst groeiende binnen de petrochemische industrie.