Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Een portret van Biljana Plavsics en een reportage over een 46-jarige geestelijke gehandicapte die dankzij een intensieve behandeling een menswaardig bestaan leidt. Ned.1, 20.25-21.00u.

Nova. Met een nabeschouwing op het interview met Willem Alexander. Verder de heiligverklaring van Moeder Theresa en de gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië. Ned.3, 22.33-23.08u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. Achtergronden, columns en commentaren in een nieuw wekelijks sportprogramma van de VPRO, gepresenteerd door Wilfried de Jong. Ned.3, 20.26-21.00u.

KUNST

Panorama vrijdag. Verslag van de overzichtstentoonstelling van het werk van Joep van Lieshout in Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam en van de sieradenexpositie van Petra Hartman in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. Ned.3, 23.08-23.48u.

FILMS

Wenn am Sonntagabend die Dorfmusik spielt (Rudolf Schündler, 1953, West-Duitsland). Sentimentele Heimatfilm. Duitsl.1, 20.15-21.45u.

Cops and Robbersons (Michael Ritchie, 1994, VS). Politiekomedie. Om een gangster te bespieden neemt hard-boiled-agent Jack Palance bezit van het huis van Chevy Chase, een aan politie-series verslaafde burger die graag een handje helpt. SBS6, 20.25-22.05u.

Perfume of the Cyclone / Night of the Cyclone (David Irving, 1990, VS/Zuid-Afrika). Zwak drama met lauwe actiescènes. Politieman Kris Kristofferson zoekt zijn in moeilijkheden verkerende dochter. RTL5, 20.30-22.20u.

De vliegende Hollander (2) (Jos Stelling, 1995, Nederland/België/Duitsland/Italië). Tweede aflevering van vierdelige tv-versie van ambitieuze, in Nederland geflopte, vrije bewerking van vermaarde legende. Visuele pracht staat op gespannen voet met povere inhoud van mythe waarin zonen naar vaders zoeken, tijdens de 80-jarige Oorlog. Ned.3, 21.00-22.00u.

Ghostbusters II (Ivan Reitman, 1989, VS). In vervolgfilm bestrijden de spokenjagers, onder wie Bill Murray en Dan Aykroyd, andermaal Het Kwaad, dat zich nu voedt met de notoire kribbebijterigheid van de Newyorkers. De film spot met alles wat heilig is, grossiert in speciale effecten en slapstick maar relativeert zichzelf niet. BRTN1, 21.30-23.15u.

.Dances with Wolves (2) (Kevin Costner, 1990, VS). Aflevering van vierdelige tv-versie van ecologisch Indianenepos van en met Kevin Kostner. De zevenvoudige Oscarwinnaar smaakt als een ouderwets romantische, grootse western, al staat de held nu aan de goede kant: die van de Sioux-indianen wier cultuur gedetailleerd werd gereconstrueerd. Ned.1, 22.04-23.07u.

Muriel's Wedding (Paul J. Hogan, 1994, Australië). Zie Film-vooraf. BRTN2, 22.35-0.20u.

The Longest Yard / The Mean Machine (Robert Aldrich, 1974, VS). Pittige actiefilm met komische inslag. Burt Reynolds traint football team van gedetineerden ter voorbereiding op wedstrijd tegen bewakers. BBC1, 24.00-1.55u.

The Playboys (Gillies MacKennon, 1992, Engeland). Door de co-scenarist van 'My Left Foot' geschreven drama is een nauwgezette, sensitieve analyse van passie, bekneld in een gesloten, repressieve Ierse dorpsgemeenschap anno 1957. Ongehuwde moeder Robin Wright valt voor rondreizende toneelspeler, tot afgrijzen van met name politieman Albert Finney. Duitsl.2, 24.00-1.45u.

.Stanno tutti bene (Giuseppe Tornatore, 1989, Frankrijk/Italië). Subtiele en verrassende film van regisseur van 'Nuovo Cinema Paradiso' laat Marcello Mastroianni magistrale hoofdrol spelen van beminnelijke grijsaard die zijn vijf, verspreid over Italië wonende kinderen bezoekt. Zijn vertekende waarnemingen kloppen niet met de werkelijkheid. RTL4, 0.15-2.30u.

Lettera di una novizia / La novice (Alberto Lattuada, 1960, Italië/Frankrijk). Slepend melodrama over jongedame die na moord op de geliefde van haar moeder het klooster in moet. TV10, 0.35-2.00u.

.Light Sleeper (Paul Schrader, 1991, VS). Noodlotstragedie vol schuld en boete, over de ontreddering van een dure drugskoerier die zich rond zijn veertigste realiseert wat eenzaamheid is. Niet alleen kleuren en mise en scène herinneren aan de schilderijen van Edward Hopper, maar zelfs de holle, intrigerende gesprekken. BBC2, 1.00-2.40u.

Stan posiadania / Inventory (Krzysztof Zanussi, 1989, Polen/West-Duitsland). Praatgraag kamerstuk van intellectualistische Pool Zanussi. Moeder en zoon ontfermen zich over neurotische Krystyna Janda. Duitsl.2, 1.45-3.30u., tweetalig.

.Crimewave / Broken Hearts and Noses (Ram Raimi, 1985, VS). Mede door broers Coen geschreven parodie op de film noir en Hitchcock-thriller. Verhaaltje doet minder ter zake in dit staaltje uitgelaten stripverhaalidioom. BBC1, 1.55-3.20u.

Grand Central Murder (Sylvan Simon, 1942, VS). Doorsnee-whodunit waarin detective Van Heflin moord op actrice in Newyorks station oplost. BBC2, 2.40-3.55u.