Rechtszaak over 'Barbie Girl'

LOS ANGELES, 12 SEPT. Mattel Inc., de producent van Barbie- poppen, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de makers van het nummer 'Barbie Girl', de Scandinavische groep Aqua. Mattel eist van onder andere platenmaatschappij MCA, dat alle cd's en video's waarop het nummer voorkomt uit de winkels worden gehaald.

Tevens vraagt het bedrijf om een schadevergoeding. Volgens Mattel is het gebruik van de naam Barbie een vorm van ongeoorloofd gebruik van een merknaam en brengt de tekst van het nummer “Mattels Barbie-producten in verband met seksuele- en andere onsmakelijke thema's”. In een reactie stelt een woordvoerder van MCA dat 'Barbie Girl' niet als een parodie moet worden gezien, maar als 'sociaal commentaar'. 'Barbie Girl' staat op dit moment op negen in de Amerikaanse Billboard-lijst, in de Mega-Top Honderd staat het nummer op vier. (Reuter)