PSV-doelman Koch voelt zich gestraft door Advocaat

ROTTERDAM, 12 SEPT. Doelman Georg Koch wil zijn positie bij PSV zo snel mogelijk bespreken met voorzitter Harry van Raay. De Duitse doelman werd woensdag door zijn trainer Dick Advocaat gepasseerd voor de competitiewedstrijd tegen De Graafschap. Ook in de topper tegen Feyenoord van zondag en de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Kiev volgende week woensdag zal niet Koch maar Ronald Waterreus in het doel van de Eindhovenaren staan.

Alle partijen zijn weinig mededeelzaam in deze affaire. Koch: “Ik kan beter niets zeggen. Maar het is niet fair gespeeld. Ik heb vier wedstrijden tegen zwakke tegenstanders gespeeld. Daarin ben ik nauwelijks op de proef gesteld. Nu komen de wedstrijden waarin ik me echt kan bewijzen en dan sta ik ernaast. Ik heb het gevoel dat ik voor mijn eerlijkheid ben gestraft”, aldus Koch die geen nadere uitleg wil geven. Evenmin wil hij zich bij de beslissing van Advocaat neerleggen.

De 25-jarige doelverdediger, afkomstig van het uit de Duitse Bundesliga gedegradeerde Fortuna Düsseldorf, tekende afgelopen zomer op aanraden van de Duitse bondscoach Berti Vogts een driejarig contract bij PSV. Door het spelen van veel topwedstrijden in de Champions League zouden zijn kansen met het Duitse elftal naar het WK in Frankrijk te gaan aanmerkelijk groter worden. Tijdens de voorbereiding van PSV maakte Koch indruk op trainer Advocaat en verdrong hij Ronald Waterreus uit het doel. Nu Waterreus weer eerste doelman is, ziet Koch de mogelijkheid om deel te nemen aan het WK de mist in gaan.

Dick Advocaat wil aan zijn voorlopige keuze voor Waterreus weinig woorden vuil maken: “Koch heeft zijn kans gehad. In de vier competitiewedstrijden die hij heeft gespeeld, heeft hij mij niet kunnen overtuigen. Waterreus daarentegen maakte op de training een zeer gedreven indruk. Dat is de belangrijkste reden voor de wissel”.

Over de andere reden wilde Advocaat zich niet uitlaten. “Die komt nog wel een keer naar buiten.” Ook Ronald Waterreus hulde zich vanmorgen in stilzwijgen. “Ik zeg niets, anders lijkt het alsof ik als winnaar uit deze strijd gekomen ben. Dat voel ik niet zo.”

De Telegraaf meldt vandaag dat Koch en zijn vrouw zich in Nederland gediscrimeerd voelen en zo snel mogelijk terug willen naar Duitsland. Het echtpaar zou in hun woonplaats Lierop last hebben van discrimerend gedrag. Bij de gemeente Zomeren (Noord-Brabant), waaronder Lierop valt, zijn geen klachten over discriminatie bekend.