Ploeg Once superieur; Jalabert toont goede vorm in Spaanse ronde

ROTTERDAM, 12 SEPT. De eerste serieuze klim in de Ronde van Spanje heeft het algemeen klassement behoorlijk veranderd. Tussen Malaga en Granada behaalde Laurent Jalabert zijn zeventiende ritzege in de Vuelta. Hij versloeg in de eindsprint zijn rivalen Alex Zülle, Laurent Dufaux en Fernando Escartin. Het viertal had bijna twee minuten voorsprong op de andere wielrenners in het peloton.

In het algemeen klassement heeft Jalabert zestien seconden voorsprong op de Zwitser Dufaux, die gisteren dankbaar profiteerde van de opmerkelijke tactiek van zijn landgenoot Zülle. De titelhouder van Once versnelde op de flanken van de Alto Mirador de la Cabra Montés, hoewel zijn ploeggenoot Jalabert even daarvoor was gedemarreerd. Dufaux en Escartin reden in het spoor van Zülle naar de top. De aanvalslust van de bebrilde Zwitser was ogenschijnlijk in strijd met elke wielerlogica.

Zülle heeft in het verleden vaker voor opschudding gezorgd met zijn vreemde aanvalspogingen. Hij rijdt overigens volgend jaar voor dezelfde ploeg als Dufaux, de meesterknecht van Festina. De best betaalde renner ter wereld ontkende elke insinuatie over verstrengelde belangen. “Ik had alle reden om te versnellen”, aldus Zülle. “Ik zag dat Olano en Tonkov in moeilijkheden waren. Zij zijn voor het klassement gevaarlijker dan Dufaux en Escartin.” Oud-wereldkampioen Olano verspeelde gisteren bijna twee minuten, net als de Rus Tonkov. Beste Nederlander was Patrick Jonker, die op drieënhalve minuut van Jalabert binnenkwam.

De suprematie van de Once-formatie is een terugkerend verschijnsel in de Vuelta. In 1995 ging de eindzege naar Jalabert, die een jaar later een knechtenrol vervulde voor zijn opvolger Zülle. De renners van ploegleider Manolo Saiz maken er een gewoonte van tegenvallend te presteren in de Ronde van Frankrijk en vervolgens revanche te nemen in de Ronde van Spanje. Voor hoofdsponor Once - een loterij ten behoeve van blinden - is de Vuelta van grote publicitaire waarde. Voor de kopmannen Zülle en Jalabert telt de Tour veel zwaarder.

Jalabert is na zes wedstrijddagen de nieuwe drager van het amarillo. Hij nam de gele leiderstrui over van Lars Michaelsen, die zijn gebrekkige klimcapaciteiten gisteren niet kon verbloemen. De Deense renner van de Nederlandse TVM-formatie mag zijn optreden in de Vuelta desondanks als een succes beschouwen. Door de afwezigheid van sprinter Jeroen Blijlevens leek TVM voorbestemd een ondergeschikte rol te spelen. Dankzij de sprintzege en de leiderstrui van Michaelsen heeft het Drentse verzekeringsbedrijf veel publiciteit gekregen.

Voor de concurrerende Rabo-ploeg verloopt de Vuelta voorlopig niet naar wens. Kopman Peter Luttenberger probeert in Spanje zijn zwakke optreden in de Tour goed te maken. De Oostenrijker ging gisteren in de klim voortvarend van start, maar hij moest zijn aanvalslust in de laatste kilometers bekopen met een inzinking. Luttenberger heeft in het tussenklassement 3.30 minuten achterstand op Jalabert. De ploeg van De Rooy kan zich nu gaan richten op een ritzege.