Pieper: Europese manager let niet alleen op cijfers

Met zijn aanstelling als vice-president van Compaq is de Nederlander Roel Pieper doorgedrongen tot de top van het grootste pc-bedrijf ter wereld.

ROTTERDAM, 12 SEPT. De Nederlander Roel Pieper (40) wil niet oordelen over de vraag of hij sinds deze week de tweede man is in de hiërarchie van het Amerikaanse Compaq, het grootste pc-bedrijf ter wereld. “Daarmee begeef je je in een mijnenveld waar je niet uitkomt”, zegt hij in een telefonisch interview vanuit de Verenigde Staten. “Als buitenstaander moet je geen aanspraken maken, maar jezelf bewijzen. Ik ben direct verantwoordelijk voor de helft van Compaqs 28.000 werknemers. Wat betreft zakelijke verantwoordelijkheid bezet ik dus zeker een van de topfuncties.”

Met de Duitse Compaq-topman E. Pfeiffer vormt Pieper een in de Verenigde Staten ongebruikelijke combinatie. Pieper: “Compaq was met Tandem het enige grote Amerikaanse computerbedrijf met een Europese bestuursvoorzitter aan de top. De analisten zullen wel denken: 'oh oh dat is opppassen'. Een Amerikaanse manager kunnen ze makkelijker plaatsen in een doorsneemodel. Pfeiffer en ik denken anders. We kijken niet alleen naar de cijfers, maar ook naar waar het werkelijk om gaat. We willen dingen begrijpen.”

Als hoofdverantwoordelijke voor de wereldwijde verkopen, marketing en klantenondersteuning van Compaq krijgt Pieper kans zijn stempel te drukken op deze onderneming. Pieper heeft zijn entrée bij Compaq gemaakt dankzij de overname door Compaq van Tandem, fabrikant van grote centrale computers. Compaq-topman Pfeiffer wil in het jaar 2000 een plek veroverd hebben temidden van de drie grootste computerbedrijven ter wereld. Pieper moet zijn nieuwe werkgever helpen deze ambitieuze doelstellingen te realiseren.

Mede dankzij de overname van Tandem bestrijkt Compaq een breed produktenspectrum, “van handpalmcomputers tot de computers waarop de effectenbeurs draait”, zegt Pieper. Wat betreft omvang zal Compaq echter nog enorm moeten groeien om in de buurt te komen van concurrent IBM, dat in 1996 een omzet boekte van bijna 76 miljard dollar. Compaq streeft naar een groei van de omzet van iets meer dan 18 miljard dollar eind 1996 tot 30 miljard dollar tegen het einde van deze eeuw. Acquisities zoals die van Tandem (omzet 1996: bijna twee miljard dollar.) mogen daarbij niet worden meegeteld.

In zijn ruim twee decennia durende carrière heeft Pieper een reputatie opgebouwd als man met vernietigende oordelen over de bedrijven waar hij in dienst kwam of aantrad als topman (het Duitse Software AG, AT&T, Tandem). Dat is nu anders. “De bedrijven waar ik in het verleden ben binnengekomen, hadden veel problemen”, zegt hij. “Compaq groeit met 30 tot 40 procent per jaar en heeft 12 miljard gulden op de bank.”

Pieper ziet de positionering van Compaq en het onder controle houden van de groei van het bedrijf als zijn belangrijkste taken. “Het is een moeilijke opgave de juiste mensen te vinden voor topfuncties, de bovenste drie managementlagen van een onderneming”, zegt hij. “Het risico dat je de grijze massa aanboort is erg hoog.”

Vanuit zijn sterke positie als leverancier van pc's aan consumenten bouwt Compaq aan een toonaangevende positie als leverancier van computers en systemen. Pieper: “We willen op het gebied van informatietechnologie de infrastructuur van ondernemingen leveren. Daar zullen we keihard aan sleutelen.”

Compaq verwacht niet alleen te staan in haar verovering van de markt. Samen met software-producent Microsoft en Intel, fabrikant van microprocessoren, zal Compaq de toekomst van de computerbranche gaan bepalen, aldus Pieper. Deze drie bedrijven kunnen in zijn ogen bepalen welke systemen en welke programmatuur de komende jaren wereldwijd zullen worden toegepast. Pieper: “De richting die wij inslaan, moet door anderen worden gevolgd.” Ziet hij nog bedreigingen voor Compaq? Pieper: “De enige bedreiging is dat we de verwachtingen niet waarmaken waardoor ons imago wordt beschadigd.”

    • Michiel van Nieuwstadt