Oranda Ginko

De bank, zo noemt ABN Amro zich al zes jaar op zijn eigen thuismarkt. De naam Nederlandsche Bank was al vergeven, maar in Japan voert ABN Amro al sinds jaar en dag een titel die er dicht bij in de buurt komt: Oranda Ginko, 'Hollandse Bank'. Of 'Nederlandse Bank', want het Japans heeft alleen een woord voor 'Holland', niet voor 'Nederland'.

De Nederlandse Bank maakte deze week bekend een zetel aan de effectenbeurs van Tokio over te nemen van het plaatselijke effectenhuis Yamakichi Securities. Zo kan de bank vanaf volgend jaar volop profiteren van de verdere liberalisering van de Japanse financiële sector. De beurszetel wordt het fundament voor uitbreiding van de activiteiten in de aandelenhandel, derivaten en research.

Gevoel voor timing heeft ABN Amro wel. De grote binnenlandse effectenhuizen zijn verzwakt door een zwijggeld-schandaal waarbij zij voor rust op hun aandeelhoudersvergaderingen betaalden. De grote algemene Japanse banken, de City-banks, zijn de luchtbel-jaren nog steeds niet te boven en zetten zich als grootste kredietverleners aan Zuidoost-Azië nu schrap voor nieuwe tegenvallers uit die regio. De Japanse economie kromp, zo bleek gisteren, met ruim 11 procent in het tweede kwartaal, en nieuwe handelsfricties met de Verenigde Staten dreigen.

Op de Japanse beurs is de Nikkei-index na een reeks van koersdalingen vanmorgen dan ook weer onder de 18.000 punten beland, en toonaangevende effectenhuizen als Morgan Stanley en Lehman Brothers zien nauwelijks nog heil in Japanse aandelen. Dat belooft veel goeds voor ABN Amro's expansieplan. Met zo'n consensus over de malaise in Japanse aandelen is er geen betere tijd om vol in Tokio te stappen.

    • Maarten Schinkel