Mijn paradijs

Noorderlicht 1997, Groningen, o.m. in de Der Aa-Kerk en het Centrum Beeldende Kunst, 13/9-12/10. Inl. 050 3634672, http://www.cybercomm.nl/ñnlicht. Het Cultureel Supplement nodigde een aantal Nederlandse fotografen uit om gestalte te geven aan hun Paradijs. Aan hun persoonlijke blik op, om met de dichter J.C. Bloem te spreken, 'doez'lige einders', dichtbij of veraf. De opdracht ligt in het verlengde van de Groningse Fotomanifestatie Noorderlicht, die andere, vooral buitenlandse, fotografen vroeg om een visie op het thema De Hof van Eden.

Sven Torfinn: Volgens mij ligt het paradijs hier op aarde en niet ergens achter de wolken. Niet om de mens een spiegel voor te houden, maar met hulp van fotografie kun je laten zien dat ons leven op aarde ondanks de zwarte en witte kanten ervan, mooi is...

En ondanks uiterlijke verschillen zijn wij mensen in wezen allemaal gelijk, of je nu in Afrika, in China, of in Nederland woont; iedereen kent het gevoel van verkoelend water op een hete dag...