Mijn paradijs

Noorderlicht 1997, Groningen, o.m. in de Der Aa-Kerk en het Centrum Beeldende Kunst, 13/9-12/10. Inl. 050 3634672, http://www.cybercomm.nl/ñnlicht. Het Cultureel Supplement nodigde een aantal Nederlandse fotografen uit om gestalte te geven aan hun Paradijs. Aan hun persoonlijke blik op, om met de dichter J.C. Bloem te spreken, 'doez'lige einders', dichtbij of veraf. De opdracht ligt in het verlengde van de Groningse Fotomanifestatie Noorderlicht, die andere, vooral buitenlandse, fotografen vroeg om een visie op het thema De Hof van Eden.

Johan van der Keuken: Er is meer dan één paradijs. Een vlek zon op de muur, muziek. Etherische paradijzen maar ook lichamelijke. Gespannen en mollige vormen, glanzende huid en stoffen die onthullen. Een beweging, een houding door licht aangeraakt. Mijn fantasieën worden er meteen door op gang gebracht. Deze foto van Nosh, mijn vrouw, is uit 1975. Vaak moet ik een foto lang laten liggen voordat ik weet of ik hem goed vind. Eerder laat ik hem niet zien.

Ja, ik kan er mee dromen.