Microsoft in firma voor spraaktechnologie

REDMOND/IEPER, 12 SEPT. Het Amerikaanse concern Microsoft, de grootste producent van computersoftware ter wereld, neemt voor 45 miljoen dollar (90 miljoen gulden) een minderheidsbelang in het Belgische bedrijf Lernout & Hauspie Speech Products (L+H). L+H is internationaal een hoofdrolspeler bij de ontwikkeling van spraaktechnologie voor commerciële toepassingen en producten.

De investering is onderdeel van “een brede strategische alliantie”, zo hebben de ondernemingen gisteren bekendgemaakt.

Microsoft had al een licentie van het bedrijf. De nieuwe overeenkomst is gericht op het ontwikkelen van de volgende generatie stemgestuurd computergebruik op het Windows-platform van Microsoft, aldus de bedrijven. Gebruikers van Windows 95 kunnen nu een speciaal toegevoegd programma gebruiken voor spraakherkenning.

L+H is gevestigd in Ieper. De onderneming heeft ook een vestiging in Burlington in de Amerikaanse staat Massachusetts en verkoopkantoren in Azië. De aandelen hebben notering aan de Europese elektronische effectenbeurs Easdaq en de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. (ANP)