Medicijnenlobby wordt Kamer te veel

DEN HAAG, 12 SEPT. “Er zijn evenveel patiëntenverenigingen als medicijnen, daar begint het tenminste al aardig op te lijken. Maar bestaat er eigenlijk wel inzicht in de relaties tussen deze verenigingen en de farmaceutische industrie?”, vroeg M. Smits (CDA) zich gisteren in de Tweede Kamer af.

Niet bekend

Smits' zorg werd gedeeld door zijn collega's in de commissie. Ook zij worden voortdurend benaderd, zodat het er soms op lijkt alsof er een 'ziekte van de week' is. Zo voelde H.M. Nijpels-Hezemans (Groep Nijpels) zich “in de afgelopen dagen behoorlijk belaagd” door patiënten met glaucoom (groene staar) die willen dat een nieuw (ander) medicijn om de druk binnen het oog te verminderen wordt vergoed. Daarmee zette zij overigens haar collega M.M.H. Kamp (VVD) te kijk. Deze had even daarvoor nogal wat aandacht besteed aan glaucoom en het belang van het nieuwe medicijn. Zij verweet daarbij Borst, die het middel niet onmiddellijk wil vergoeden, “ten onrechte de nadruk op de financiële kant te leggen”. Kamp: “En als geld dan zo belangrijk is, moet de minister eens in overweging nemen dat het medicijn cataractoperaties (staaroperaties, red.) kan voorkomen. Daardoor worden de wachtlijsten bij de oogartsen korter en hoeft de minister daar geen geld uit het wachtlijstfonds meer voor uit te geven.” Borst: “Het medicijn waarover mevrouw Kamp het heeft, is bedoeld voor het chronisch glaucoom, terwijl cataractoperaties vaak juist nodig zijn bij mensen met acuut glaucoom”. Op de tribune, vol vertegenwoordigers uit de geneesmiddelensector, werd gegniffeld.