Malaise bij Van der Giessen; Last van prijsdruk

ROTTERDAM, 12 SEPT. Wanneer je als scheepsbouwer je winst uit de constructie van bagage-afhandelingssystemen en balies voor luchthavens moet halen, heb je een probleem. Van der Giessen-De Noord heeft dus een probleem.

De jongste halfjaarcijfers die de scheepswerf uit Krimpen aan de IJssel vorige maand bekendmaakte gaven een somber beeld. Het bedrijf toonde weliswaar een verdubbeling van de netto winst over de eerste helft van het jaar - van 5,4 miljoen gulden in 1996 tot 11,7 miljoen nu - maar dat was cosmetica. De winstsprong vloeide voort uit de verkoop van eigen woningbezit, die 9,2 miljoen gulden opleverde, en uit een fiscale meevaller van 2,2 miljoen. De feitelijke bedrijfsactiviteiten leverden een schamele 318.000 gulden op.

Van der Giessen-De Noord (GN) heeft al een tijd last van scherpe prijsdruk in de scheepsbouw. Voor geheel 1997 rekent de onderneming wel op een positief resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening, maar dat zal afkomstig zijn van dochtermaatschappij NKI, de maker van luchthavenbalies.

De overname van Van der Giessen-De Noord door bijna-buurman IHC Caland lijkt een geschenk uit de hemel. Terwijl IHC het werk bijna niet aankan, moet GN zich in allerlei bochten wringen om zijn 500 man personeel aan de slag te houden.

Onderhandelingen over samenwerking met de kwakkelende Schiedamse werf Wilton-Fijenoord werden vorig jaar onverrichterzake beëindigd. GN kon sindsdien slechts marginale succesjes melden. Zo richtte het onlangs een joint venture op met het Zuid-Afrikaanse Oceanco om op GN's voormalige marinewerf in Alblasserdam luxe jachten af te bouwen. En met enige vreugde kon Van der Giessen-De Noord dit voorjaar orders melden voor de bouw van een veerboot - een specialisme van GN - en een werkschip. Die verzekerden het personeel tot medio 1998 van werk.

Er waren eerder tekenen dat het water Van der Giessen-De Noord aan de lippen stond. De onderneming voorspelde voor 1996 al een halvering van de winst. In de zomer van dat jaar kondigden commissaris en oud-topman ir. D. van Dort (persoonlijke redenen) en president-directeur ir. J.J. Marsal (andere baan) vrijwel tegelijk hun vertrek aan. Dat najaar moest GN zijn prognose verder terugbrengen: uiteindelijk sloten de boeken met een verlies van 10,7 miljoen gulden, door tegenvallende resultaten op onderhanden orders en nagekomen lasten op een eerder opgeleverde opdracht.

In het verlies over 1996 zat ook een voorziening voor 'aansluitverliezen' in het lopende boekjaar, waarvoor de perspectieven weinig gunstiger leken. “Het is bijzonder moeilijk om nieuwe orders te verwerven. Er is gewoon geen vraag”, zei de inmiddels vertrokken financieel-directeur F. Tronchet eind vorig jaar. “We wachten op betere tijden.”