Krenz op vrije voeten

BERLIJN, 12 SEPT. Egon Krenz, de laatste communistische leider van de DDR, is gisteren ondanks een recente veroordeling vrijgelaten. Een rechtbank gelastte de vrijlating in afwachting van de behandeling van het hoger beroep dat hij tegen zijn vonnis heeft aangetekend.

Krenz (60) werd op 25 augustus veroordeeld tot zeseenhalf jaar gevangenisstraf wegens doodslag op vier DDR-burgers tijdens hun vluchtpoging. Hij werd na de uitspraak gevangen gezet, met het argument dat hij zou kunnen vluchten. Zijn verdedigers tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis. Ook de openbare aanklager ging overigens in hoger beroep, omdat de straf te licht zou zijn uitgevallen. Tegen Krenz was elf jaar gevangenisstraf geëist. Krenz' verdedigers voerden na de arrestatie aan dat Krenz tijdens het tweeënhalf jaar durende proces altijd op de zittingen is verschenen en dat er geen reden is aan te nemen dat hij na de uitspraak zou onderduiken of vluchten. De hoogste rechtbank van Berlijn bleek het gisteren daarmee eens en gelastte Krenz' vrijlating. Hij moet zich wekelijks bij de rechtbank melden en mag de deelstaat Brandenburg niet zonder toestemming verlaten. (AP)