Kinderdichters op het Muiderslot; P.C. Hooft herdacht

Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. Dagelijks 10-17u, za, zo 13-17u. Inl. 0294 261056

Alle kinderen die Pieter als voornaam hebben of Hooft als achternaam, waren afgelopen weekeinde uitgenodigd op het Muiderslot, het kasteel dat bij Muiden staat. Het is een van de weinige kastelen in Nederland dat er nog middeleeuws uitziet van buiten. Toch zijn het niet de ridders geweest die het Muiderslot beroemd maakten, maar een bewoner uit de zeventiende eeuw: Pieter Cornelisz. Hooft, die leefde van 1581 tot 1647. Hij is een van de beroemdste schrijvers en dichters van ons land.

Hooft was burgemeester van Muiden (drost heette dat toen) en rechter in het Gooi (baljuw van Gooiland). 's Zomers woonde hij met zijn vrouw op het slot, en dan kwamen zijn vrienden, met hun kinderen, op bezoek. In de tuin bij het kasteel plukten ze kersen, aardbeien, perziken, de kinderen speelden er. En Hooft en zijn vrienden maakten muziek en lazen elkaar gedichten voor op het slot.

Voor zijn vrouw Leonoor Hellemans maakte Hooft bijvoorbeeld dit liefdesgedichtje:

Aan mijn lieve Leonoor, Bij de eerste kersen van Muiden, anno 1630

In de bladen van een roosje

Vindt gij, o mijn zoetste troostje

Kleine gift. Waar' zij zo groot

Als de gunst: te klein een doosje

Waar' de ganse wereldkloot.

Misschien dat Hooft dit schreef toen hij zijn vrouw een paar kersen uit de tuin gaf, verpakt in rozenblaadjes. Het is een klein cadeautje, schrijft hij, maar de liefde die hij voor haar voelt is zo groot dat zelfs de wereldbol te klein is om die te bevatten.

Driehonderdvijftig jaar geleden overleed P.C. Hooft, en om dat te herdenken werden afgelopen zaterdag alle kinderen die Pieter heten of Hooft als achternaam hebben, uitgenodigd op het Muiderslot, dat tegenwoordig een museum is, en van binnen is ingericht zoals het er in de tijd van Hooft uitzag.

Om het herdenkingsfeestje een beetje in de sfeer van de Muiderkring te houden, zoals Hooft en zijn vrienden genoemd werden, moesten de kinderen ook een gedicht insturen van te voren. De gedichten van broer en zus Willem (7)en Jos-Eline (9) Hooft uit Rotterdam, werden door de Muiderslot-jury als de bijzonderste aangewezen.

In de tuin van het Muiderslot konden de ongeveer vierhonderd kinderen (waarvan zo'n veertig Pieters of Hooft heetten) ook spelletjes uit de tijd van P.C. Hooft doen, zoals kruisboogschieten, hoepelen, kegelen en koekhappen.

Het was zo'n succes, dat het Muiderslot voortaan ieder jaar een 'jonge vriendjesdag' voor kinderen wil organiseren, op de eerste zaterdag van september. Maar daarnaast kun je tot eind oktober elke dag kijken in het Muiderslot. Er zijn bijvoorbeeld dagelijks valkeniersdemonstraties, waar je kunt zien hoe er vroeger gejaagd werd met valken.

    • Paul Steenhuis