Kenia: nieuw geweld en concessies aan de oppositie

NAIROBI, 12 SEPT. Bij aanhoudende onrust aan de kust van Kenia is gisteren opnieuw een politiebureau aangevallen. Ook een populair restaurant voor buitenlandse toeristen werd doelwit. Twee aanvallers kwamen om het leven en er vielen 20 gewonden. Het totale aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de gewelddadigheden, die ruim één maand geleden begonnen met een aanval op twee politiebureaus bij Mombasa, bedraagt inmiddels meer dan vijftig.

De groep van ongeveer 60 gewapende mannen werd volgens ooggetuigen door een vrachtwagen afgezet bij Ukundu vlak bij Diani, een strand 40 kilometer ten zuiden van Mombasa waar veel toeristenhotels staan. Volgens inwoners van Ukundu hadden de aanvallers eerder in pamfletten hun operatie aangekondigd en de agenten bij het politiebureau zouden voorbereid zijn geweest op de aanval. De belagers bleken echter beter bewapend dan de agenten, die zich moesten terugtrekken.

De aanvallers staken enkele horeca-gelegenheden in Ukundu in brand, waaronder de German Beer Garden, een geliefde aanlegplaats van toeristen. Enkele Duitsers werden beroofd. De eigenaren van de in brand gestoken restaurants blijken allen afkomstig uit Kenia's binnenland. Slachtoffers van de gewelddadigheden in de streek zijn steeds weer Kenianen die niet aan de kust zijn geboren en behoren tot stammen die op oppositiepartijen stemmen. Volgens oppositiepolitici en enkele onafhankelijk bronnen organiseren aanhangers van de regeringspartij KANU de aanvallen.

De nieuwe gevechten aan de kust kwamen op hetzelfde moment dat er in de hoofdstad Nairobi een akkoord werd bereikt tussen een deel van de oppositie en de regering, waardoor de politieke spanningen kunnen afnemen. Een speciale parlementaire groep van 36 oppositieleden en 38 vertegenwoordigers van regeringspartij KANU werden het eens over een pakket grondwetshervormingen. Zowel de staatsmedia als onafhankelijke kranten prezen vanochtend de overeenkomst als een historische doorbraak. Een coalitie van religieuze en andere pressiegroepen wees vanmiddag het akkoord als 'bedriegerij' van de hand.Een deel van de oppositie in de volksvertegenwoordiging is eveneens tegen, de regering zegt volgende week in een plenaire zitting van het parlement vóór te zullen stemmen. De voorstellen behelzen afschaffing van enkele repressieve wetten, zoals die op detentie zonder vorm van proces. In de nationale verkiezingscommissie worden leden van de oppositie opgenomen en de staatsmedia bieden oppositiepartijen evenredige zendtijd. Ingrijpender hervormingen van de grondwet zullen na de verkiezingen, vermoedelijk aan het eind van dit jaar, worden doorgevoerd.

Volgens analisten deed de regering van de 74-jarige president Daniel arap Moi belangrijke concessies, hoewel die nog niet ver genoeg gaan voor de voltallige oppositie. Ongerust over het groeiende verzet in de samenleving tegen de regering heeft een gematigde groep binnen de regeringspartij, onder leiding van Mois zoon Gideon, het initiatief genomen tot tegemoetkomingen aan de oppositie. De haviken in de partij zouden aan invloed hebben ingeboet. Daardoor werd het compromis tussen KANU en tenminste een deel van de oppositie mogelijk.

    • Koert Lindijer