Intel, Motorola en AMD in superchip

NEW YORK, 12 SEPT. Drie grote producenten van computerchips gaan samen met de Amerikaanse regering werken aan een drastische verkleining van transistors op een microprocessor. Dit zou computers honderd keer sneller maken. De drie bedrijven, Intel, Motorola en Advanced Micro Devices (AMD), gebruiken hiervoor drie laboratoria van het Amerikaanse ministerie van Energie.

Het is de bedoeling een nieuwe techniek te ontwikkelen om steeds kleinere patronen te etsen op siliconenchips, zodat er meer transistors in een microprocessor passen. Met gebruik van ultra-violet licht kunnen er lijnen worden geëtst die meer dan de helft kleiner zijn dan lijnen in de meest geavanceerde chips van nu.

Het uiteindelijke doel is om in 2011 een miljard transistors te kunnen stoppen in een chip met het formaat van een duimnagel. Nu heeft een chip maximaal 7,5 miljoen transistors. Intel, AMD en Motorola brengen de gezamenlijke actviteiten onder in een nieuw bedrijf: EUV LLC. De investeringen in drie jaar van 250 miljoen dollar in het onderzoek is de grootste investering die het Amerikaanse bedrijfsleven ooit deed in een project van het ministerie van Energie.

Motorola kondigde ook aan dat het stopt kopieën van Apple's Macintosch te maken. (AP)