IHC Caland neemt Van der Giessen over

ROTTERDAM, 12 SEPT. IHC Caland neemt scheepsbouwer Van der Giessen-De Noord uit Krimpen aan den IJssel over. IHC Caland betaalt voor Van der Giessen tachtig gulden per aandeel, in totaal 132 miljoen gulden. Dat hebben beide bedrijven vanmorgen bekend gemaakt.

Volgens topman J. Bax van IHC Caland, dat onder meer baggerschepen bouwt, heeft de overname voor zijn bedrijf voordelen omdat het toegang krijgt tot de markten en werf van Van der Giessen. “Het grootste probleem in onze markten is dat orders onregelmatig binnenkomen”, zegt Bax. “De klant bestelt wanneer het hem uitkomt en zelfs als de marktomstandigheden goed zijn kun je met capaciteitsproblemen te maken krijgen. Dan vliegt het geld met miljoenen de deur uit.” Volgens Bax brengt Van der Giessen 'meer evenwicht' in zijn orderportefeuille. Als het even tegenzit kunnen beide bedrijven capaciteit uitwisselen tussen de aanpalende deelmarkten van de scheepsbouw waarop zij opereren.

Van der Giessen (700 medewerkers) zal volgens Bax zelfstandig blijven werken en de eigen naam behouden. De scheepswerf, die zich de laatste jaren vooral heeft toegelegd op de bouw van veerboten, heeft vorig jaar een verlies geleden van 10,7 miljoen gulden (netto winst 1995: 15,9 miljoen) onder meer door de moeilijke omstandigheden op de markten waar het bedrijf actief is. Over de eerste zes maanden van dit jaar behaalde het bedrijf weer winst, maar die werd behaald buiten de scheepsbouw.

“Door de komst van de Kanaaltunnel zijn veel ferrymaatschappijen onzeker over de toekomst en dus voorzichtig met hun investeringen in nieuwe ferries”, zegt directeur Schouten van de Vereniging Nederlandse Scheepsvaart Industrie (VNSI). Ook stonden de resultaten van Van der Giessen volgens Schouten onder druk doordat steeds meer Europese, Japanse en Koreaanse bedrijven op zoek zijn naar niche-markten in de scheepsbouw waar nog winst te behalen valt. Zij zijn zich de afgelopen jaren onder meer gaan richten op de bouw van ferries, tankers voor chemicaliën en schepen voor de offshore-industrie, gespecialiseerde markten waar Van der Giessen een paar jaar geleden nog winst behaalde.

Het aandeel Van der Giessen, gisteren gesloten op 56,70 gulden schoot direct bij opening van de Amsterdamse effectenbeurs omhoog tot 79 gulden, iets beneden het bedrag in contanten van 80 gulden per aandeel dat IHC Caland wil betalen. Later op de ochtend viel de koers terug tot 78 gulden. Het aandeel IHC Caland reageerde nauwelijks op de overname, het noteerde slechts een dubbeltje hoger op precies 126 gulden. “De beurs wordt geacht altijd alles te weten”, zegt Bax over de opslag die IHC Caland betaalt in vergelijking met de beurskoers van gisteren. “Het bedrag dat wij betalen is geen kwestie van handjeklap maar is door investeringsbanken berekend.”

IHC Caland rapporteerde twee weken geleden een nettowinst van 45,4 miljoen over de eerste zes maanden van dit jaar. Voor heel 1997 wordt een nettowinst voorspeld van 115 miljoen gulden. Bax verwacht niet dat het zogenoemde due dilligence-onderzoek naar mogelijke lijken in de kast bij Van der Giessen problemen zal opleveren. “Het is een nette toko”, zegt hij.