Hulp Venezuela bij arrestatie van Bouterse

DEN HAAG, 12 SEPT. Minister Voorhoeve (Defensie) heeft dinsdag de Venezolaanse regering opnieuw gevraagd mee te werken aan de arrestatie van Bouterse, verdacht van handel in drugs.

Na het signaleringsverzoek op 19 juni van Interpol voor de aanhouding en uitlevering van de ex-legerleider had de Venezolaanse regering al aan Den Haag laten weten op zo'n verzoek in te gaan.

“Uit gesprekken is in het verleden al gebleken dat Venezuela niet onwelwillend staat tegenover de signalering van Bouterse”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij noemt het normaal dat minister Voorhoeve tijdens zijn bezoek aan de Venezolaanse hoofdstad Caracas nog eens heeft gewezen op het belang dat Nederland hecht aan het voorgeleiden van Bouterse bij de rechter-commissaris.

Volgens minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft minister Voorhoeve geen specifieke opdracht gekregen het onderwerp Bouterse ter sprake te brengen, maar “staat het de minister vrij om te polsen hoe de zaken er nu voor staan”.

Voorhoeve kwam in Caracas na een bezoek aan de Nederlandse Antillen. Met de Venezolanen besprak hij ook de aanpak van drugssmokkel in de regio. Samen met de Antillen en Aruba werkt Nederland aan een nieuwe kustwacht om in de wateren rond de eilanden verdachte transporten op te sporen en aanhoudingen te verrichten. De coördinatie van de kustwacht verloopt moeizaam. Lokale autoriteiten werken langs elkaar heen in hun pogingen om de kustwacht effectief te maken. Parket, politie, douane en ministeries strijden om de leiding over de kustwacht. Nederlands marinepersoneel op de eilanden raakt gefrustreerd over de geringe vorderingen, zo blijkt uit rapporten aan Den Haag.

Volgens de Venezolaanse krant El Nacional heeft Carlos Tablante, voorzitter van de anti-drugscommissie in Caracas, Voorhoeve ingelicht over een “kleine organisatie” die zich in Suriname bezighoudt met drugssmokkel. Die organisatie onderhoudt volgens Tablante contacten met Colombiaanse drugsbaronnen. Drugs afkomstig uit Colombia worden onder meer via Venezuela naar Suriname gesmokkeld en gaan van daaruit naar de Verenigde Staten en Europa.