Grootste bank Japan maakt schoon schip

TOKIO, 12 SEPT. Bank of Tokyo-Mitsubishi, de grootste bank van Japan en van de hele wereld, gaat in één klap alle dubieuze leningen afschrijven. Het gaat om een bedrag van 1,1 biljoen yen (18,7 miljard gulden). De radicale maatregel zal over de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar een verliespost opleveren van netto 880 miljard yen, zo heeft de bank gisteren meegedeeld.

Bank of Tokyo-Mitsubishi ontstond vorig jaar door een fusie van Bank of Tokyo en Mitsubishi Bank. Het is de grootste afschrijving in de geschiedenis van het Japanse bankwezen. Het gaat vooral om leningen die in de jaren tachtig zijn verstrekt in de vastgoedsector. De prijzen stegen daar toen tot ongekende hoogte, maar klapten later net zo hard weer in. Daardoor zijn de leningen oninbaar geworden. Ook andere banken in Japan hebben afschrijvingen aangekondigd. (DPA)