Een vragende blik of een armgebaar

Voorstelling: Nederlands Dans Theater 3. Nieuw Werk: Couple of Moments, choreografie Johan Inger, muziek A. Pärt, G. Rossini; Two Short Stories, choreografie Ohad Naharin, muziek E. Presley, C. Saint-Saëns; Grain de Folie, choreografie Patrick Delcroix, muziek S. Libolt, A. Pärt; Reprise: The Old Man and Me, choreografie Hans van Manen, muziek J.J. Cale, I. Stravinsky, W.A. Mozart. Gezien 11/9 Lucent Danstheater, Den Haag, te zien aldaar 12, 13/9. Tournee. Inl. (070) 360 99 31

Een solo voor Kupferberg is de bijdrage van Ohad Naharin, artistiek directeur van de Batsheva Dance Company in Israel en al jaren gastchoreograaf bij het NDT. Two Short Stories is zijn tweede creatie voor NDT 3. Naharin plaatst de danseres in een rode vierkante huls waaruit alleen haar hoofd steekt en laat haar een grappig verhaaltje vertellen. Na een stukje dans op flarden tekst uit liedjes van Elvis Presley volgt een tweede verhaaltje. Een bizar theaterstuk - een dansstuk kun je het nauwelijks noemen - dat staat of valt bij de vertolking van de danseres. Het is dan ook aan de interpretatie van de expressieve Kupferberg te danken dat het de moeite waarde blijft te kijken en te luisteren.

Patrick Delacroix tekent voor de derde première: Grain de Folie, zijn eerste werk voor de seniorengroep. Delacroix is, naast dansers bij NDT 1, bij verschillende gezelschappen als gastchoreograaf aan het werk geweest. In zijn eerdere stukken werd zijn voorliefde voor de jazzdans al duidelijk en ook nu weer laat hij zijn dansers swingen. Het stuk is vrolijk en zit vol kleine grapjes. De vier dansers, gestoken in felgekleurde kostuums van Joke Visser, geven uiting aan het idee van Delacroix dat elke volwassene nog iets kinderlijks in zich heeft en 'dat zo nu en dan wil uiten'. Het is het luchtige slot van een voorstelling waarin het bewijs (weer) geleverd wordt, dat het genieten is van deze prachtige dansveteranen.

    • Marion Vijn