Een vragende blik of een armgebaar

Voorstelling: Nederlands Dans Theater 3. Nieuw Werk: Couple of Moments, choreografie Johan Inger, muziek A. Pärt, G. Rossini; Two Short Stories, choreografie Ohad Naharin, muziek E. Presley, C. Saint-Saëns; Grain de Folie, choreografie Patrick Delcroix, muziek S. Libolt, A. Pärt; Reprise: The Old Man and Me, choreografie Hans van Manen, muziek J.J. Cale, I. Stravinsky, W.A. Mozart. Gezien 11/9 Lucent Danstheater, Den Haag, te zien aldaar 12, 13/9. Tournee. Inl. (070) 360 99 31

Vier choreografieën van de hand van vier verschillende choreografen vormen tezamen het openingsprogramma van het nieuwe seizoen van Nederlands Dans Theater 3. Johan Inger, Patrick Delcroix en Ohad Nagarin creëerden nieuw werk voor dit, uit vier oudere dansers bestaande, gezelschap, Hans van Manen maakte The Old Man and Me in 1996.

Met dit laatste stuk begint de voorstelling en het is weer een plezier om Sabine Kupferberg en Gérard Lemaître in deze Van Manen-choreografie te zien dansen. Zij kunnen met subtiele bewegingen, een vragende blik, een armgebaar, de meest uiteenlopende emoties oproepen. Na momenten van uitdagen en plezier belanden ze in een relatie waarbinnen ze zich aan elkaar overgeven. Op introverte en ontroerende wijze realiseren ze zich dat ze niet zonder elkaar kunnen.

Voor Johan Inger, van Zweede afkomst en sinds 1990 danser bij NDT 1, is Couple of Moments de eerste choreografie voor NDT 3. Evenals Van Manen baseert hij zijn stuk op de verschillende stadia van een relatie tussen een man, openhartig gedanst door Gary Chryst, en een vrouw, treffende vertolkt door Jeanne Solan. Couple of Moments is een mooi dansstuk maar het behoeft de artistieke volwassenheid van Solan en Chryst. Momenten van nieuwsgierigheid, opwinding maar ook van verdriet krijgen gestalte binnen de sobere choreografie. Ingers stijl is zonder opsmuk, met hier en daar de invloeden van onder anderen Jirí Kylián en Mats Ek. Op het toneel worden verschillende ruimtes afgebakend door twee lampen en wordt er met behulp van het hoofd-einde van een metalen bed een slaapkamer gesuggereerd. Uiteindelijk vinden de man en de vrouw rust.

Een solo voor Kupferberg is de bijdrage van Ohad Naharin, artistiek directeur van de Batsheva Dance Company in Israel en al jaren gastchoreograaf bij het NDT. Two Short Stories is zijn tweede creatie voor NDT 3. Naharin plaatst de danseres in een rode vierkante huls waaruit alleen haar hoofd steekt en laat haar een grappig verhaaltje vertellen. Na een stukje dans op flarden tekst uit liedjes van Elvis Presley volgt een tweede verhaaltje. Een bizar theaterstuk - een dansstuk kun je het nauwelijks noemen - dat staat of valt bij de vertolking van de danseres. Het is dan ook aan de interpretatie van de expressieve Kupferberg te danken dat het de moeite waarde blijft te kijken en te luisteren.

Patrick Delacroix tekent voor de derde première: Grain de Folie, zijn eerste werk voor de seniorengroep. Delacroix is, naast dansers bij NDT 1, bij verschillende gezelschappen als gastchoreograaf aan het werk geweest. In zijn eerdere stukken werd zijn voorliefde voor de jazzdans al duidelijk en ook nu weer laat hij zijn dansers swingen. Het stuk is vrolijk en zit vol kleine grapjes. De vier dansers, gestoken in felgekleurde kostuums van Joke Visser, geven uiting aan het idee van Delacroix dat elke volwassene nog iets kinderlijks in zich heeft en 'dat zo nu en dan wil uiten'. Het is het luchtige slot van een voorstelling waarin het bewijs (weer) geleverd wordt, dat het genieten is van deze prachtige dansveteranen.

    • Marion Vijn