Duorecept voor tweekleppigen (II)

Als u na het maken van het eerste recept voor de mosselen (zie de krant van woensdag 10 september) het kooknat keurig hebt gezeefd en bewaard, hoeft u niet ongerust te zijn als u er niet precies twee liter van hebt. Het kooknat kunt u dan eenvoudig tot de gewenste hoeveelheid aanvullen door er wat zelfgemaakte of van een bouillonblokje getrokken visbouillon aan toe te voegen.

Het eerste recept levert een kooknat op dat vrij sterk van smaak is, en als u een wat minder uitgesproken vissmaak wenst, kunt u zonder problemen wat extra kokosmelk of slagroom, of zelfs een mengsel van visbouillon en/of kokosmelk of slagroom toevoegen om de twee liter vocht vol te maken.

In het eerste recept voor de mosselen stelde ik verse koriander en rode basilicum voor als garnituur. In dit tweede recept is voor een harmonisch vervolg het toepassen van één of beide smaken aan te bevelen. Tegenwoordig is verse koriander vrijwel overal verkrijgbaar, maar rode basilicum, of misschien is purperrode een betere beschrijving, is in ons land nog relatief onbekend. Deze basilicum (Ocimum sanctum) wordt ook wel Thaise basilicum genoemd. Een andere benaming ervoor is Heilige basilicum, wat ongetwijfeld samenhangt met het feit dat deze plant vaak bij boeddhistische tempels geplant wordt. Rode basilicum heeft een intense geur die nauw aan die van gewone basilicum verwant is, maar een smaak waarin peper en anijs een mooie exotische rol spelen. Soms zijn kleine rodebasilicumplantjes bij natuurvoedingswinkels of tuincentra verkrijgbaar, en op een zonnige vensterbank, of nog liever, op een warm plekje in de volle grond in de tuin, zullen zij het gewoonlijk prima doen. Voor deze soep kunt u ook wel gewone groene basilicum gebruiken, maar de smaak zal dan minder oosters en minder uitgesproken zijn.

Doe het mosselkooknat (eventueel aangevuld met wat visbouillon) in een grote pan. Doe er de blokjes aardappel en bleekselderij in, leg het deksel op de pan en breng aan de kook op een middelhoog vuur. Draai wanneer het nat aan de kook is gekomen het vuur iets lager en laat de groenten in circa 15 minuten bijtgaar koken. Schep er de tomaten en mosselen door en laat nog 10 minuten sudderen op een matig vuur. Schep de soep in voorverwarmde soepborden, garneer met verse korianderblaadjes en/of rode basilicumblaadjes en dien op. Geef er warm Turks brood bij.

Voor 4 tot 6 personen: 2 liter mosselkooknat van het mosselrecept I

500 gram vaste aardappels, geschild en in kleine blokjes gesneden

3 stengels bleekselderij (circa 200 gram), bijgesneden en in kleine stukjes gesneden

250 gram stevige tomaten, in blokjes gesneden

circa 300 gram gekookte mosselen

kleine handvol verse korianderblaadjes, grof gehakt en/of een kleine handvol rode basilicumblaadjes, ter garnering

Turks brood voor het serveren

    • Kim Maclean