Duitse winkels vol met rotte tomaten

BONN, 12 SEPT. Slappe kroppen sla, rotte tomaten, overrijpe komkommers en ranzige pakjes boter. Het aanbod in sommige supermarkten in Duitsland staat in schril contrast met de kwaliteitscultuur in de industrie. Vaak kan de klant niet eens bij de artikelen, omdat hoge bevoorradingsrekken zonder personeel de gangen tussen de schappen uren blokkeren.

Het verbaast dan ook nauwelijks dat Duitse supermarkten het slechtst in heel Europa blijken te zijn, zoals bleek uit een studie van de Duitse Vereniging van Detailhandelaren in Keulen.

Een onderzoek van Banque Paribas noemt Duitse winkels “onderontwikkeld”. Duitsland heeft de rijkste consumenten, maar de slechtste winkels, stelt de Franse bank. Er is volgens de bank sprake van een technologische stilstand. Wat betreft logistiek, handel en verkoopspolitiek loopt Duitsland meer dan tien jaar achter bij Engeland. Als gevolg van de harde concurrentie door 'witte winkels' met afbraakprijzen wordt nauwelijks in innovatieve winkelconcepten geïnvesteerd.