Dianaria

De Diana-hysterie is over de volle breedte overgeslagen naar de boekenbranche. Uitgeverijen struikelen over elkaar in hun gretigheid nieuwe biografieën uit te brengen, of nog snel even een hoofdstukje vast te plakken aan dat manuscript dat ze toch al op de plank hadden liggen.

Zo verschijnen er de komende twee maanden al snel zo'n tien nieuwe titels over Diana, en wordt een boek als Het Britse koningshuis van Kitty Kelley in alle haast voorzien van een afsluitend hoofdstuk waarin het tragische einde van de prinses van Wales wordt meegepakt. De verschijningsdatum van de Engelse en Nederlandse versie van dit boek is bovendien een week vervroegd naar 17 september.

Ondertussen is er in de winkel geen boek meer te krijgen over Diana. In boekhandels van Groningen (Scholtens Wristers) tot Amsterdam (W.H. Smith) tot Rotterdam (Donner) is men door de voorraad heen. Meestal hadden ze nog enkele exemplaren liggen, maar die werden na het auto-ongeluk onmiddellijk verkocht. Omdat het ging om titels ging die niet meer in druk waren, konden de Dianaria niet bijbesteld worden. Bij een importeur als Nilsson & Lamm lagen nog wat oude voorraden, maar die werden volgens product manager Willem Esman 'bijna onmiddellijk na haar dood opgekocht'.

In Engeland waren ze er ook doorheen, en daarmee was alles op. Bij De Slegte in Amsterdam ligt alleen nog een stapeltje exemplaren van Princess in Love (1992) op de toonbank, over Diana's affaire met James Hewitt. Maar redding is niet ver weg meer. Zoals bekend komt er begin oktober een Nederlandse vertaling van de uitgebreide versie van Diana: her true story van journalist Andrew Morton. Bij dezelfde Britse uitgeverij als Morton wordt bovendien half oktober een bijgewerkte druk uitgebracht van Diana: her life in photographs uit 1995. Voor diegenen die zo lang niet kunnen wachten, verschijnt binnen twee weken het foto-album Diana Remembered 1961-1997, met daarin foto's van haar begrafenis. Is dat laatste niet wat ranzig? Geen nood: een deel van de royalties gaat naar het Diana-fonds.

Indien zelfs twee weken nog te lang zijn, zou je natuurlijk het vliegtuig naar de Verenigde Staten kunnen nemen en daar op de verschijningsdatum - 17 september - een exemplaar kunnen kopen van het kinderboek Diana: Queen of Hearts. Ook van de opbrengsten van dit boek schijnt een deel naar liefdadigheidsinstellingen te gaan. Je kunt natuurlijk ook je eigen Diana-boek bij elkaar knippen en plakken: daar is vast een publiek voor.

    • Joris Abeling