CULTUUR

De Amerikaanse filmregisseur Steven Spielberg is de best betaalde artiest ter wereld, zo heeft het tijdschrift Forbes berekend. Hij verdient in 1996 en 1997 313 miljoen dollar. Hij wordt op de ranglijst van veertig meest verdienende cultuurarbeiders gevolgd door een andere Amerikaanse regisseur, George Lucas.

Lucas is goed voor 241 miljoen dollar, vooral dank zij de gemoderniseerde heruitgave van zijn film 'Star Wars'. Derde is de Amerikaanse tv-ster Oprah Winfrey met 201 miljoen dollar, op grote afstand gevolgd door de Amerikaanse schrijver-regisseur Michael Crichton met 102 miljoen dollar.

De rest van de toptien wordt gevuld door de vroegere Britse beatgroep The Beatles (5de met 98 miljoen dollar), de Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld (6e met 94 miljoen), de Amerikaanse illusionist David Copperfield (7de met 85 miljoen), de Amerikaanse horrorboekenschrijver Stephen King (8de met 84 miljoen), de Amerikaanse acteur Tom Cruise (9de met 82 miljoen) en de Oostenrijks-Amerikaanse acteur Arnold Schwarzenegger (10de met 74 miljoen).

Tweede vrouw in de Top 40 is de Canadese zangeres Céline Dion op de vijftiende plaats met 65 miljoen dollar. Hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 40 is de Britse meisjesgroep The Spice Girls, die op de 32ste plaats staan met 47 miljoen.