Concurrentiedruk neemt toe; Shell bundelt activiteiten in petrochemie

ROTTERDAM, 12 SEPT. Koninklijke Shell Groep richt voor haar mondiale petrochemische activiteiten een nieuwe onderneming op, Shell Chemicals Limited. Dit bedrijf, met ingang van volgend jaar operationeel, bundelt werkzaamheden die nu over verschillende concernonderdelen zijn verspreid.

De divisie petrochemie krijgt een geheel nieuwe managementstructuur. De leiding komt in handen van Evert Henkes. De onderneming moet de chemiebedrijven van Shell over de hele wereld voorzien van strategie-richtlijnen en adviezen. De stroomlijning wordt ingegeven door groeiende internationale concurrentie, zo licht Henkes toe.

De bekendmaking van de nieuwe structuur kwam vanmorgen tegelijk met het bericht dat Koninklijke Shell Groep de Nederlandse dochter van het Italiaanse chemische bedrijf Montedison ruim vier miljard gulden wil betalen voor diens vijftig-procentsbelang in Montell, 's werelds grootste producent van polypropeen. Met die uitkoop zou Shell volledig eigenaar worden van Shell Montell Holding BV. Ook maakte Shell vanochtend bekend definitief overeenstemming te hebben bereikt met het Duitse BASF over een gezamenlijke onderneming voor de productie van polyetheen, een veelgebruikte elastische basiskunststof. Deutsche Shell AG en BASF richtten vorig jaar al een joint-venture op, Rheinische Olefinwerke in het Duitse Wesseling. Daarin brengen Shell en BASF nu al hun polyetheen-belangen in onder. De gezamenlijke onderneming moet ook alle Europese activiteiten van Montell op het gebied van poletheen op zich nemen.

Montell heeft op dit ogenblik zestien fabrieken op vijf continenten, die samen jaarlijks 3,6 miljoen ton polypropeen maken. Meer dan drieduizend bedrijven in ruim honderd landen nemen de grondstof af van Montell. De onderneming behaalde vorig jaar een omzet van 3,8 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat bedroeg 334 miljoen dollar.

Montell, dat onder zijn eigen 'naam, identiteit en management' zal blijven werken, ging vorig jaar een nauwe samenwerking aan met het Amerikaanse concern Dow Chemical voor de productie van polypropeen. Het gaat daarbij om uitwisseling van technologische kennis en levering van polypropeen door Montell aan Dow tot dat concern zelf gaat produceren. Dow heeft ambitieuze plannen om een positie op te bouwen op de wereldmarkt voor polypropeen, waarop Montell met een aandeel van omstreeks 20 procent de grootste partij is.

Polypropeen wordt onder meer gebruikt in de automobielindustrie (bumpers, dashboards), de bouw, voor duurzame verpakkingen en consumentenartikelen. De wereldmarkt heeft een waarde van 22 miljard dollar per jaar.

Dow Chemical, dat in Nederland een grote productievestiging heeft in Terneuzen, wil zes polypropeenfabrieken bouwen. Binnen tien jaar moeten die een jaarlijkse omzet van een miljard dollar behalen, zo'n 5 procent van de wereldmarkt. De eerste fabriek, in het Duitse Schkopau, moet begin 1998 op gang komen.

Ook het chemieconcern DSM in Heerlen maakte vanochtend een belangrijke beleidswijziging bekend. DSM gaat zijn business-groep fijnchemie per 1 januari in tweeën splitsen. Fijnchemie bij DSM telt drieduizend werknemers en boekt dit jaar een omzet van ongeveer 1,5 miljard gulden.

De onderneming wil op het terrein van de fijnchemie sterk groeien. Dat moet gebeuren op eigen kracht, maar ook door overnemingen van bedrijven in de Verenigde Staten en het Verre Oosten. De fijnchemie biedt DSM de gelegenheid minder te leunen op de conjunctuurgevoelige - zogeheten cyclische - bulkchemie.