Chilenen herdenken coup 1973

SANTIAGO, 12 SEPT. Duizenden Chilenen zijn gisteren in Santiago de straat opgegaan ter herdenking van de militaire staatsgreep die in 1973 een eind maakte aan het bewind (en het leven) van president Salvador Allende en die een militaire dictatuur inleidde die zeventien jaar zou duren.

Tijdens de betoging gaven de demonstranten uiting aan hun woede over de blijvende aanwezigheid van generaal Augusto Pinochet, dictator van 1973 tot 1990, in het openbare leven. De nu 81-jarige Pinochet is na zijn aftreden in 1990 legerleider gebleven en is dat nog steeds. Hij werd gisteren bij zijn huis geëerd met een militaire parade en de commandant van het garnizoen van Santiago bedankte hem officieel voor “de vrijheid die u ons heeft gegeven”. Tweehonderd aanhangers juichten hem toe. Volgens officiële cijfers zijn na de gewelddadige coup van 1973 3.197 Chilenen om politieke redenen door Pinochets regime vermoord.

De oproerpolitie maakte met traangas en waterkanonnen een eind aan de mars van tegenstanders van Pinochet. Tientallen demonstranten werden opgepakt. (AP)