Cd-Rom Speurtocht naar Cornflakes

De Engelse academicus en televisiemaker James Burke heeft een heel eigen wetenschapsopvatting. In zijn visie heeft alles met elkaar te maken. Sinds het eind van de jaren zeventig gebruikt hij het begrip 'web' als metafoor om de interactieve structuur van kennis en geschiedenis te verduidelijken.

Zijn carrière als wetenschapsjournalist begon in 1966 bij de BBC waar hij aan het wekelijkse programma Tomorrow's World meewerkte. Bekend werd hij toen hij de Amerikaanse Apollo ruimtemissies versloeg. Burke won vele prijzen voor zijn werk.

Connections was Burkes eerste eigen tv-programma. Na een twee jaar lange produktietijd, die Burke in bibliotheken en op 100 filmlocaties doorbracht, werd de tiendelige serie in 1979 in Groot-Brittannie en de Verenigde Staten uitgezonden. In Connections onderzocht Burke de gevolgen van acht uitvindingen, waaronder de atoombom, telecommunicatie, de computer en kunsstof. In Amerika behaalde de serie de hoogste kijkcijfers ooit voor een documentaireserie gemeten. De serie is nu verplichte leerstof op 350 Amerikaanse universiteiten. Het programma kreeg als Connections 2 een vervolg bij Discovery Channel.

In een van de afleveringen onthult Burke het verband tussen electronic agents en een arts in Michigan die de corn flakes uitvond. In eenentwintig stappen legt hij als een historische Sherlock Holmes uit hoe dr. Kellog er via computertechnologie uit de Tweede Wereldoorlog, de stoommachine van James Watt en de Franse wijngaarden er toe kwam een gezond ontbijtprodukt te maken.

Connections 2 is nu als cd rom verschenen. In de Verenigde Staten is het spel net voor het begin van de nieuwe serie Connections 3 uitgekomen. In Nederland is het spel pas verkrijgbaar, nu de derde serie is afgelopen en de vierde nog niet begonnen is. Connections 3 heeft overigens een uitgebreide website met spelletjes, filmpjes en samenvattingen van enkele afleveringen.

Connections is een driedimensionaal adventure spel. De speler wordt uitgedaagd om verborgen patronen en schakels te ontdekken met als doel een mysterie op te lossen. Er is een grote diamant zoek die langs de geschiedenis van de wetenschap opgespoord moet worden. Vanuit James Burkes virtuele studeerkamer beland je onder andere in een Middeleeuws kasteel, een elektronica-winkel en een apotheek. Overal liggen sleutels verborgen die uiteindelijk tot het antwoord op het raadsel bijdragen. Ondertussen legt Burke in zijn aanstekelijke en tegelijkertijd bescheiden stijl uit wat de samenhang tussen carbon papier en de eerste ruimtereis is.

Connections is een spannend spel met een hoog edutainment gehalte. Het heeft verschillende niveaus. Het is ten eerste een mysterie dat opgelost moet worden. Met behulp van 50 interactieve personages kunnen alle sleutels worden gevonden. Ten tweede is het een leerproces. Naar aanleiding van de deeloplossingen leert de speler verbanden tussen uitvindingen zien en krijgt en passant een grote hoeveelheid feitenkennis aangereikt.

Onder in het scherm verschijnt een lege ketting. Bij elke goede verbinding tussen historische gebeurtenissen en wetenschappelijke ontdekkingen wordt er een schakel opgevuld. De gevulde schakels zijn aanklikbaar en tonen filmpjes over de uitvindingen.

De cd rom Connections heeft een groot nadeel. Het spel is lineair van opbouw. De speler is verplicht om alle goede antwoorden te vinden voordat hij verder kan. Op eigen houtje exploreren en een eigen pad bepalen is niet mogelijk. En dat is jammer, want het beeldmateriaal is ook zonder het spel de moeite waard. Connections (Valkieser Publishing, dubbel cdrom voor Windows en Macintosh,(f89,95). Website: izzy.online.discovery.com/area/specials/connections3/connections1.html

    • Marie-José Klaver