Bolivia krijgt schuldverlichting

WASHINGTON, 12 SEPT. Bolivia gaat na Oeganda als tweede land profiteren van het initiatief van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank voor schuldverlichting. Het land ziet 448 miljoen dollar (905 miljoen gulden) aan buitenlandse schulden geschrapt, ongeveer 15 procent van zijn totale verplichtingen. Dat levert over een reeks van jaren een besparing aan rente en aflossing op van 600 miljoen dollar.

Het IMF en de Wereldbank hebben goedkeuring gegeven aan hun bijdragen in het pakket op voorwaarde dat ook andere schuldeisers (internationale instellingen en regeringen) bevestigen hun aandelen te leveren. Dat laatste zal echter geen problemen opleveren. Landen die in aanmerking willen komen voor het schuldeninitiatief, moeten een als “ondraaglijk” geldende schuld hebben en dienen over een reeks jaren een solide economisch beleid te hebben gevoerd. Normaal moet een land na een besluit tot verlichting nog drie jaar goed gedrag tonen voor schulden daadwerkelijk vervallen, maar Bolivia profiteert al over een jaar. IMF en de Wereldbank erkennen daarmee “de uitzonderlijke prestaties” van Bolivia. Burkina Faso en Ivoorkust zijn de volgende kandidaten. Minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) stelde ruim 100 miljoen gulden beschikbaar. (ANP)