Beurshandel lamgelegd door storing

AMSTERDAM, 12 SEPT. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs en optiebeurs is rond het middaguur stilgelegd door technische problemen met het handelssysteem. Alleen de handel in opties op goud, zilver, de dollar en de Eurotop-100 index werd niet getroffen door het mankement.

AMSTERDAM Beursbedrijf Amsterdam Exchanges kon rond het middaguur nog geen exacte oorzaak voor de storing aanwijzen. “Onze automatiseerders zagen aan het einde van de ochtend dat het systeem oververhit raakte en dat de zekeringen op doorbranden stonden. Ze hebben toen gemeld dat ze een half uur later de handel zouden stilleggen”, zegt een woordvoerder van Amsterdam Exchanges. Volgens hem is de storing niet veroorzaakt door extreem grote omzetten op de beurs. “Die waren er helemaal niet. Het is een technisch probleem dat losstaat van de hevigheid van de handel.”

Rond half één begonnen technici met het opnieuw in bedrijf brengen van het computersysteem dat de beurshandel reguleert. Volgens de AEX-woordvoerder zou het anderhalf uur duren voordat er weer in efecten zou kunnen worden gehandeld.

Het gevolg van de storing was dat de AEX-beursindex om 11.55 uur bleef steken op 858,62 punten, een winst van 2,60 punten. Ondanks de dalende dollar krabbelden de koersen op het Damrak langzaam op na vier dagen van verlies.

De meest indrukwekkende koerswinsten kwamen van scheepsbouwer Van der Giessen-de Noord en bierbrouwer Heineken. Na het nieuws dat de werf wordt ingelijfd door IHC Calland voor 80 gulden per aandeel schoot de koers met 22,30 gulden (39,3 procent) omhoog naar 79 gulden.

Beleggers beloonden de tien procent groei van het netto inkomen van Heineken over de eerste helft van 1997 met een koersstijging van 13 gulden (4,1 procent). Op het moment van de storing was een aandeel Heineken 330 gulden waard. Herstel was er ook voor ABN Amro, dat met 3,2 procent steeg naar 39 gulden. KLM was de grote verliezer onder de hoofdfondsen met een teruggang van 4,20 gulden (5,8 procent) op 68,50 gulden.

De Amerikaanse dollar zit in de hoek waar de klappen vallen. De koers zakte vanochtend in Europa verder weg. In Amsterdam stond de dollar rond het middaguur op 2,0072 gulden vergeleken met een slotkoers van 2,0180 gulden gisteren.

De Amerikaanse munteenheid staat onder druk nadat chefeconoom Otmar Issing van de Bundesbank zinspeelde op een renteverhoging. Hij maakt zich na jaren van lage inflatie zorgen over de prijsontwikkeling.

Het Britse pond sterling trok zich weinig aan van het negatieve sentiment en steeg in koers, van 3,2055 naar 3,2115 gulden.

NEW YORK Wall Street had ook gisteren weer een negatieve dag, maar die was lang zo slecht niet als de dag ervoor. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen daalde met 58,30 punten tot 7660,98. Eergisteren bedroeg de daling 133 punten.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio hield de malaise aan. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen sloot 316,43 punten ofwel 1,7 procent lager op 17.965,80.