'Bedrijven danken winstgroei aan buitenlandse dochters'

De beursgenoteerde en grote ondernemingen in Nederland danken hun sterk verbeterde prestaties vooral aan hun buitenlandse activiteiten. Daardoor kunnen die resultaten “niet maatgevend zijn voor de eventuele ruimte in de komende loononderhandelingen, hoewel het publieke sentiment hierdoor ongetwijfeld zal worden gevoed”.

Dat schrijft de stafgroep economisch onderzoek van de Rabobank in een gisteren gepubliceerde analyse. Vooral de Nederlandse bedrijven in de Verenigde Staten hebben tot nu toe dit jaar vaak zeer gunstige resultaten laten zien, wat door de fors gestegen dollarkoers extra werd versterkt. Deze gunstige resultatenontwikkeling “levert echter geen directe bijdrage aan de productie en de werkgelegenheid in ons land”, zo waarschuwen de Rabobank-economen.