Audio-roman

Vorige week is het audio-only debuut van de Amerikaanse schrijver Tom Wolfe in de boekhandel verschenen. De novelle Ambush at Fort Bragg werd eerder als feuilleton in Rolling Stone gepubliceerd maar zal (voorlopig) niet in boekvorm verschijnen. De lezer/luisteraar moet het doen met drie uur durende bandjes of met drie cd's, waarop het boek wordt voorgelezen door acteur Edward Norton (uit de film The People vs. Larry Flint).

Eén voordeel heeft die gesproken vorm in elk geval: het zuidelijke accent van de soldaten in het verhaal, door Wolfe wel omschreven als 'rural Romanian', komt bij Norton volledig tot zijn recht.

De Nederlandse markt voor gesproken literatuur stelt weinig voor, maar in de VS zijn gesproken boeken big business. Zo brengt de audio-afdeling van uitgeverij Bantam dit najaar 26 titels uit op cassette, waaronder teksten van Robert Ludlum, Michael Palin en Anita Hill. Waarom kopen mensen die bandjes en cd's? Volgens redacteur Christine McNamara van Bantam 'luistert ongeveer 80 procent van de Amerikaanse kopers naar de cassettes als ze in de auto zitten naar of van hun werk. Dan gaat het om mensen die meer dan 45 minuten moeten forenzen.'

    • Joris Abeling