Zwiepers AEX door activiteit op Optiebeurs

AMSTERDAM, 11 SEPT. Onder invloed van een lagere dollar en verlies van Wall Street daalde de AEX vanochtend op het Damrak met 14,68 punten naar 862,66 punten. Door vraag en aanbod van de Optiebeurs, die in een vrijwel lege markt vielen, maakte de AEX af en toe flinke zwiepers.

AMSTERDAM Ook vanochtend werd de Amsterdamse beurs gekenmerkt door malaise. De dollar was weer ruim een cent gezakt tot onder de 2,02 gulden, terwijl op Wall Street de Dow Jones gisteren ruim 1,7 procent lager sloot. Ook de obligatiemarkt was gemiddeld een stuiver lager, net als de overige beurzen in Europa.

Het overgrote deel van de hoofdfondsen op Beursplein 5 noteerde daarom guldens lager. Het enige fonds dat winst pakte was Baan: de software-ontwikkelaar meldde een grote order van Komatsu, waarna de koers met 2,70 gulden omhoogschoot naar 131,20. Getronics bleef nog redelijk overeind en verloor 10 cent op 59,70. Randstad liet twee kwartjes liggen op 83,50, terwijl Stork ook relatief goed presteerde met een verlies van maar zeven dubbeltjes op 85,60.

De grote verliezers waren ABN Amro (min 1,10 op 38,40), Ahold (min 1,30 op 49,20) en zwaargewicht Koninklijke Olie (2,60 eraf op 104,20). Ook de KLM moest het met 1,70 gulden minder doen op 70,40, terwijl PolyGram een rijksdaalder liet liggen op 105 gulden.

Op de lokale markt kreeg Cindu er nog zeven gulden bij op 207 gulden na de halfjaarcijfers van gisteren. Goudsmit maakte vanochtend een 30 procent hoger halfjaarresultaat bekend, maar de koers van het fonds reageerde nauwelijks. In de lagere markt ging Goudsmit mee met een verlies van 1,40 gulden omlaag naar 53,50.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten verder gedaald. Om 10.00 uur noteerde de munteenheid 2,0180 gulden, bijna een cent minder dan de slotkoers van 2,0275 gisteren. De dollar had gisteren ook al een cent verloren. Dat was het gevolg van een versterking van de positie van de mark door gunstige cijfers over de Duitse economie.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren ver weggezakt. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen daalde met 132,63 punten tot 7719,28. Bij gebrek aan nieuws dat de koersen in beweging kon brengen, richtten de handelaren de ogen op de obligaties. Die waren net als op de voorgaande dag lager, maar hadden ditmaal veel meer invloed op de aandelenkoersen. De aandelen noteerden meteen al lager en kwamen niet meer in de plus.

De beleggers lijken zich meer en meer zorgen te maken over de komende ontwikkelingen. Later deze maand vergadert het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken en dat kan besluiten de rente te wijzigen. De dollar stond tegen het slot van de handel in New York op 2,0265 gulden. Dinsdag was dat 2,0435. gulden

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag eveneens lager, vooral onder invloed van de koersverliezen op Wall Street. De Nikkei-index sloot met een verlies van 422,54 punten (2,25 procent) op 18.282,23. Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten kregen klappen. Zo eindigde de Hang Seng-index in Hongkong de dag met een verlies van bijna 3,5 procent.