Zorgen over Gergjev Festival

ROTTERDAM, 11 SEPT. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Rotterdamse gemeentebestuur zijn bezorgd over de toekomst van het Rotterdam Gergjev Festival, dat vorig jaar voor het eerst in Rotterdam werd georganiseerd op initiatief van chef-dirigent Valery Gergjev. De financiering van de tweede editie, die onder de titel 'Extase en verstilling' van 18 toe en met 26 september in Rotterdam plaatsvindt, is verzekerd.

Het budget van twee miljoen gulden wordt gedekt door sponsors, kaartverkoop en een gemeentelijke subdsidie. Voor de komende jaren moeten nog voldoende financiën worden gevonden. Volgens een woordvoerder van het orkest is het probleem dat elke aflevering van het festival een nieuw incidenteel project is. De hoofdsponsor Philips heeft medewerking voor drie jaar toegezegd, met de mogelijkheid tot verlenging. De gemeentelijke subsidie moet elk jaar opnieuw worden aangevraagd. “Rotterdam heeft zo de toekomst van het festival dus deels in eigen hand,” aldus het orkest.

Voor Gergjev was destijds de instelling van het festival een belangrijke factor bij zijn beslissing om chef-dirigent in Rotterdam te worden. Het orkest ziet dat echter niet als een bedreiging: “Wij gaan ervan uit dat het festival blijft bestaan.”