Zalm: Nederland kan van Duitsland leren

DÜSSELDORF, 11 SEPT. VVD-minister Gerrit Zalm van Financiën wil de positie van aandeelhouders in bedrijven versterken. Hoewel er regelmatig in Duitsland op het succes van het Nederlandse 'poldermodel' wordt gewezen, kan Nederland op dit gebied belangrijke lessen van Duitsland leren, meent Zalm.

Dit zei minister Zalm vanmorgen tijdens een congres in Düsseldorf Challenging Neighbours over het Duitse en het Nederlandse economische model.

De tweedaagse bijeenkomst was georganiseerd door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en het Centraal Planbureau (CPB) uit Den Haag. Aanleiding voor het congres was het rapport van het CPB, dat een uitvoerige vergelijking heeft gemaakt van de economische instellingen in de twee landen onder meer op het gebied van de arbeidsmarkt, het sociale zekerheidsstelsel, het pensioensysteem, scholing, technologie, concurrentie en de positie van aandeelhouders.

Zalm herhaalde zijn in juli tegenover deze krant geopperde voorstel om aandeelhouders de mogelijkheid te geven falende commissarissen weg te sturen. Ook moet het mogelijk worden gemaakt dat aandeelhouders per volmacht hun stem kunnen uitbrengen op de vergadering van aandeelhouders.

Minister Zalm hekelde de zwakke positie van de aandeelhouders in Nederlandse ondernemingen. Het gebrek aan doorzichtigheid over de strategie en de prestaties van een bedrijf is een belemmering voor investeerders, die moet worden opgeheven, aldus minister Zalm.

Minister Hans Wijers (D66) zei dat alle lof voor het poldermodel hem soms als een 'sprookje' voorkomt. Inderdaad groeit de Nederlandse economie met meer dan 3 procent beter dan de Duitse, evenals het aantal banen. Tegelijkertijd lopen het overheidstekort en de nationale schuld snel terug. Maar er kan nog veel verbeterd worden, meent Wijers.

Grote delen van de dienstensector zijn ontoegankelijk voor concurrenten, waardoor de prijzen van alle produkten (behalve levensmiddelen) in Nederland 40 procent hoger zijn dan in Amerika.

    • Doore Michèle de Waard